Volledig scherm
De enorme brand bij Haarendael © De Kort Media/Toby de Kort

Haarendael-eigenaar Vugts: ’Professionele bewaking kost een ton per maand’

HAAREN - Het door brand verwoeste hoofdgebouw op landgoed Haarendael is de afgelopen jaren twee tot drie keer per dag gecontroleerd op ongewenst bezoek. ,,Maar dit hou je niet tegen. Er zitten wel duizend deuren in het pand, zeg het maar. Professionele bewaking 24 uur per dag kost één ton per maand’’, reageert eigenaar Wim Vugts een dag na de brand desgevraagd. 

Vugts zegt dat hij maandag een afspraak met de gemeente Haaren had omdat het college van B en W besloten zou hebben dat er onder voorwaarden acht mensen in het hoofdgebouw mochten slapen. De gemeente moet hier nog op reageren. ,,Het is toch ook bezopen dat er geen anti-kraak in mocht’', herhaalt Vugts.  De eigenaar liet zaterdagavond, op weg van zijn vakantieadres in Zeeland naar Haaren, ook al weten dat hij ’al vier jaar bezig is  om er anti-kraak in te krijgen’.  ,,En dan krijg je zulke praktijken.’’

Brandverzekering

Vugts is volgens eigen zeggen verzekerd voor brand. ,,Een groot deel van het monument is helemaal weg, we moeten nog zien wat we kunnen behouden. Dat moet altijd in overleg met gemeente, provincie en Rijksmonumentendienst.’’ De eigenaar merkt op dat hij het 'vreemd’ vindt dat de gemeente tot op zondagmiddag ’nog geen enkel contact met mij opgenomen heeft’. 

De gemeente Haaren moet sowieso nog met reactie op de brand op het landgoed komen. 

Volledig scherm
Van landgoed Haarendael in Haaren rest de dag na de brand niet veel meer dan rokende puinhopen. © Sander van Gils