Volledig scherm
PREMIUM
De dag na de verwoestende brand op Haarendael. Een deel van de collectie van de Gedenkplaats Haaren lijkt gered. © Sander van Gils

Historisch materiaal Englandspiel verloren bij brand Haarendael

HAAREN - Bij de verwoestende brand in het landhuis op Haarendael is historisch materiaal rond het Englandspiel op de Gedenkplaats Haaren verloren gegaan. In de gang van het voormalige kloostergebouw was een expositie ingericht met onder meer een originele parachute, vluchtroutes en briefwisselingen. Die gang is zaterdagavond door de brandweer voor een deel gesloopt om de kapel van de brand te kunnen redden. Dat laatste is uiteindelijk gelukt. 

Volledig scherm
Een van de handdoeken met daarop boodschappen van gevangenen die gered zijn van de Gedenkplaats Haaren © Jos van de Ven

Volgens voorzitter Jan Pommer van de Stichting Gedenkplaats Haaren is niet ál het historische oorlogsmateriaal verloren gegaan omdat de door hen gebruikte ruimte in het voorportaal in het hoofdpand ook gespaard gebleven is. ,,Vrijwilligers zijn zondagmiddag bezig om de collectie op te halen. Later op de dag is duidelijk wat er exact gespaard gebleven is’’, aldus Pommer. 

De oud-burgemeester van Sint-Michielsgestel had eerder op de zondagmiddag zo’n twintig vrijwilligers bijeen geroepen. ,,Om het dramatisch verdriet te kunnen delen. En toch ook positief verder te kijken, omdat de kapel en het voorportaal er nog staan. En afspraken te maken voor het ophalen van de collectie.’’ De vriendendag die op zaterdag 14 september op het programma stond, gaat volgens Pommer gewoon door. Niet op de Gedenkplaats zelf, maar in dorpshuis Den Domp in Haaren.