Volledig scherm
Een grote brand heeft afgelopen weekeinde een belangrijk deel van het historisch complex landgoed Haarendael in Haaren in de as gelegd. © Sander van Gils

PvdA-Kamerleden op de bres voor Haarendael

HAAREN/DEN HAAG - Het is onwenselijk dat er jarenlang geen onderhoud wordt gepleegd aan historische monumenten. Dat vinden de Tweede-Kamerleden Henk Nijboer en Attje Kuiken van de PvdA. Zij hebben over het afbranden van rijksmonument Haarendael in Haaren Kamervragen gesteld aan minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. 

De Kamerleden willen vooral van de minister weten of het landgoed, dat stamt uit 1839 en is gebouwd als priesteropleiding (groot-seminarie) van het bisdom Den Bosch, goed onderhouden en beschermd is de afgelopen jaren.  Ook vragen zij aan de minister of de brand mede daardoor kon ontstaan. 

Volgens de PvdA’ers is monumentaal erfgoed belangrijk voor gemeenschappen en het karakter van een regio, vandaar dat zij zich er hard voor maken. Kamervragen worden doorgaans binnen drie tot zes weken beantwoord.