Volledig scherm
Een grote brand heeft afgelopen weekeinde een belangrijk deel van het historisch complex landgoed Haarendael in Haaren in de as gelegd. © Sander van Gils

PvdA-Kamerleden op de bres voor Haarendael

HAAREN/DEN HAAG - Het is onwenselijk dat er jarenlang geen onderhoud wordt gepleegd aan historische monumenten. Dat vinden de Tweede-Kamerleden Henk Nijboer en Attje Kuiken van de PvdA. Zij hebben over het afbranden van rijksmonument Haarendael in Haaren Kamervragen gesteld aan minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. 

De Kamerleden willen vooral van de minister weten of het landgoed, dat stamt uit 1839 en is gebouwd als priesteropleiding (groot-seminarie) van het bisdom Den Bosch, goed onderhouden en beschermd is de afgelopen jaren.  Ook vragen zij aan de minister of de brand mede daardoor kon ontstaan. 

Volgens de PvdA’ers is monumentaal erfgoed belangrijk voor gemeenschappen en het karakter van een regio, vandaar dat zij zich er hard voor maken. Kamervragen worden doorgaans binnen drie tot zes weken beantwoord. 

  1. Het dorp van Steven Woudstra... ‘Schijndel ideale bruid voor Meierijstad’
    PREMIUM

    Het dorp van Steven Woudstra... ‘Schijndel ideale bruid voor Meierij­stad’

    Attentiestenen? Dat zijn mooie donkere stenen met daarop een fraaie foto van een (meestal) verdwenen pand plus een informatief tekstje. Een initiatief van architect Steven Woudstra (52). ,,Met deze stenen - er liggen dertig in Schijndel - wil ik de jeugd erop attent maken dat ze voorzichtig moet zijn met het erfgoed. In de jaren zeventig is veel verloren gegaan. Zoals de villa's van Jansen de Wit en van Bolsius. De attentiestenen liggen in diverse gemeentes. Sinds dit jaar ook in Utrecht en Uden. En zelfs in België." Ook in zijn andere ideeën is architect Steven Woudstra origineel; onder meer met religieus erfgoed in zijn portefeuille. ,,Kloosters, pastorieën en kerken. Omgebouwd tot zorgcentrum of tot appartementen. Of tot werkplek, zoals mijn architectenbureau in het Hervormde Kerkje."