Volledig scherm
PREMIUM
Bij een bijeenkomst in Haaren over het befaamde Englandspiel tijdens de Tweede Wereldoorlog werd een herdenkingskaars van Gedenkplaats Haaren aangestoken, waar de herdenking eigenlijk had moeten plaats hebben. Namens de Gedenkplaats steken Cees van Roessel, Henk van Helvert en Jan Pommer (vlnr) de kaars aan. © Jan Zandee

Tragedie van Haarendael vermengt met die van het Englandspiel

VIDEOHAAREN - Ze hadden graag hun tweede lustrum ook in museum Gedenkplaats Haaren gevierd, de mensen van de landelijke Stichting Onderzoek Englandspiel, die tien jaar bestaat. Maar door de verwoestende brand van vorig weekeinde op landgoed Haarendael was dat onmogelijk. 

Dus werd in allerijl een alternatief gezocht en gevonden: in gemeenschapshuis Den Domp in Haaren werd zaterdagmiddag stilgestaan bij de bijna zestig Nederlandse geheim agenten die gevangen zaten in Kamp Haaren, tijdens de Tweede Wereldoorlog. Maar zeker ook bij het onheil dat de Gedenkplaats heeft getroffen.

  1. Het dorp van Steven Woudstra... ‘Schijndel ideale bruid voor Meierijstad’
    PREMIUM

    Het dorp van Steven Woudstra... ‘Schijndel ideale bruid voor Meierij­stad’

    Attentiestenen? Dat zijn mooie donkere stenen met daarop een fraaie foto van een (meestal) verdwenen pand plus een informatief tekstje. Een initiatief van architect Steven Woudstra (52). ,,Met deze stenen - er liggen dertig in Schijndel - wil ik de jeugd erop attent maken dat ze voorzichtig moet zijn met het erfgoed. In de jaren zeventig is veel verloren gegaan. Zoals de villa's van Jansen de Wit en van Bolsius. De attentiestenen liggen in diverse gemeentes. Sinds dit jaar ook in Utrecht en Uden. En zelfs in België." Ook in zijn andere ideeën is architect Steven Woudstra origineel; onder meer met religieus erfgoed in zijn portefeuille. ,,Kloosters, pastorieën en kerken. Omgebouwd tot zorgcentrum of tot appartementen. Of tot werkplek, zoals mijn architectenbureau in het Hervormde Kerkje."