Volledig scherm
Johan van Gerwen, fractieleider van het CDA in Meierijstad. © BD

Meierijstad maakt kans op een minderheidscollege

SINT-OEDENRODE - De kans bestaat dat Meierijstad een minderheidscollege krijgt. Fractieleider Johan van Gerwen van het CDA meldde donderdagavond dat alle opties nog open liggen. ,,Ook het scenario van een minderheidscollege, zoals de oppositiepartijen vorige week voorstelden.” 

In de commissievergadering van vorige week kwamen de oppositiepartijen Hart voor Schijndel, SP, Lijst Blanco en D66 met het voorstel om verder te gaan met een minderheidscollege. Sinds de breuk van de grootste coalitiepartij, Team Meierijstad, zit Meierijstad met een bestuurscrisis. Team Meierijstad viel uiteen in twee groepen, een van zes raadsleden en een van vijf. 

Quote

Wij voelen de druk, maar dit kost nu eenmaal tijd

Johan van Gerwen , CDA Meierijstad

De overgebleven coalitiepartijen CDA, VVD en PvdA praten nu met beide fracties over een mogelijke ‘doorstart'. De kans dat de coalitie met beide groepen verder gaat lijkt klein, ook met een van beide groepen blijft een meerderheid over. Maar de oppositie heeft daar geen vertrouwen in. ,,Ook met een van de twee fracties blijft de coalitie kwetsbaar", zo klonk het. 

Uitzonderlijk 

Een minderheidscollege is uitzonderlijk maar komt vaker voor. Zo was dat vorig jaar het geval in de gemeente Castricum en in 2017 in Haren. En een voorbeeld van veel dichterbij: de voormalige gemeente Sint-Oedenrode, die in 2017 opging in Meierijstad, had in de periode 2013-2014 een minderheidscollege. Dit gebeurde nadat het CDA begin 2013 uit de coalitie stapte. CDA-wethouder Cees van Rossum bleef destijds met steun van de andere partijen als wethouder aan. 

De gesprekken over een nieuwe coalitie  in Meierijstad lopen nog achter gesloten deuren. Van Gerwen benadrukte dat de partijen het zorgvuldig willen doen. ,,Wij voelen de druk, maar dit kost nu eenmaal tijd. En intussen gaat het 'gewone’ politieke werk ook door.”

Pleidooi voor zesde wethouder 

Van Gerwen hield nogmaals een pleidooi voor een zesde wethouder. Na de breuk van Team Meierijstad stapte wethouder Eus Witlox van die partij op. Meerdere fracties vinden vijf wethouders voldoende voor Meierijstad.