Volledig scherm
Nederland, Tilburg, de redactie van het Bd aan de spoorzone in het Deprez gebouw. © copyright Marc Bolsius

Brabants Dagblad eist dat OM belgegevens van journalist wist

DEN BOSCH - Het Openbaar Ministerie moet alle belgegevens die het van BD-verslaggever Jos van de Ven verzameld heeft, verwijderen. Dat eist de hoofdredacteur van deze krant schriftelijk van het OM. Daarnaast wordt gevraagd het 'recht op bronbescherming in de toekomst te respecteren'.

Vandaag meldde het Brabants Dagblad dat justitie de telefoongegevens van Van de Ven heeft opgevraagd en verkregen. Dat werd gedaan in een poging uit te vinden wie informatie lekte over de burgemeestersbenoeming in Den Bosch.

Dat de telefoongegevens van een journalist, voor wie bronbescherming heilig is, door justitie zijn opgevraagd leidt tot grote beroering, tot aan de Tweede Kamer toe. BD-Hoofdredacteur Lucas van Houtert over zijn eis aan het OM: ,,Dit is een overduidelijk geval van het lichte doel dat het zware middel absoluut niet heiligt." 

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) wil niet op deze specifieke zaak in gaan. ,,Dat moet de rechter beoordelen." Hij benadrukte wel dat ,,bronbescherming voor journalisten een heel belangrijk principe" voor hem is ,,ook als dat betekent dat journalisten voor deze of gene met onwelgevallige dingen komt."

Volledig scherm
Lucas van Houtert, hoofdredacteur Brabants Dagblad. © Marc Bolsius
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement