Volledig scherm
Ton Rombouts in de Graafsewijk © marc bolsius

Burgemeester Ton Rombouts aangeslagen: 'Dit is geen incident, maar zoiets heb ik nog nooit meegemaakt'

DEN BOSCH – Dat er vertrouwelijke informatie over de burgemeestersbenoeming in Den Bosch op straat is komen te liggen is ernstig, maar geen incident. Vertrekkend burgemeester Ton Rombouts heeft de afgelopen jaren vaker meegemaakt dat er vanuit zijn organisatie grote en vertrouwelijke beleidsdossiers openbaar zijn gemaakt.

,,Dat is zéér ernstig”, vertelt hij in zijn eerste interview na het politieke schandaal. ,,We hebben dat steeds serieus genomen en consequent onderzoeken ingesteld. Maar we hebben geen verdachten kunnen vinden.”

Vermoedelijk refereert Rombouts aan de dossiers rondom de Bartenbrug en de nieuwbouw van Theater aan de Parade, waar deze krant vaker over heeft geschreven op basis van betrouwbare bronnen.

ZIE OOK: Rijksrecherche en OM starten onderzoek naar lekken nieuwe burgemeester Den Bosch

Een waar slagveld

Rombouts spreekt in het interview met Trouw, net als in de gemeenteraad deze week, van ‘een waar slagveld’. Hij heeft alle betrokkenen die bij naam werden genoemd persoonlijk gebeld en ,,drie keer sorry gezegd''.

,,De publicaties van deze week vormen samen een beschadigende cocktail waartegen je je amper kunt weren. We weten niet eens of die namen kloppen, het kunnen immers ook speculaties zijn'', aldus Rombouts. Tegelijkertijd spreekt de burgervader wel van ‘een lek’.

ZIE OOK: Waarom publiceerde het Brabants Dagblad de reconstructie?

Reconstructie BD

Dinsdagmorgen stond in het Brabants Dagblad een uitgebreide reconstructie over de burgemeestersbenoeming, iets wat normaal onder strikte vertrouwelijkheid gebeurt. Dat er desondanks zulke informatie naar buiten komt, doet Rombouts verdriet. ,,Ik heb een lange carrière achter de rug, maar dit heb ook ik nog nooit meegemaakt. Kunnen we werken in zoveel wantrouwen?”, vraagt hij zich af.

De huidige burgemeester van Den Bosch hoopt dat de commissaris van de Koning een einde kan maken aan de grote onrust die is ontstaan. ,,Het is aan hem om stappen te nemen, in samenspraak met het ministerie. Ik wens hem oprecht alle succes. Dit mag niet voortduren.”