Volledig scherm
Inge van Dijk (CDA Brabant) © Ton van de Meulenhof

CDA wil onderzoek naar lek burgemeesterbenoeming: 'Dit mag nooit meer gebeuren'

DEN BOSCH – Hoe komt het Brabants Dagblad aan vertrouwelijke informatie over de zoektocht naar de nieuwe burgemeester van Den Bosch? Op die vraag wil het CDA zo snel mogelijk een antwoord hebben. ,,Het is zeer schadelijk dat deze informatie op straat is komen te liggen. Zoiets mag écht niet nog een keer gebeuren”, zegt Inge van Dijk, voorzitter van CDA Brabant, tegen deze krant.

Er is binnen het CDA verbijsterd gereageerd op de reportage in het Brabants Dagblad van vanochtend, waarin alle ins en outs staan over de burgemeestersbenoeming in Den Bosch. 

,,We gaan het hier bij de volgende bestuursvergadering absoluut over hebben”, zegt Van Dijk. ,,Ik krijg vandaag ontzettend veel berichten van CDA’ers, ook vanuit Den Bosch, die stomverbaasd zijn over het bericht in de krant.”

ZIE OOK: Rombouts zegt afscheidsgesprek NPO Radio 1 af na reportage Brabants Dagblad

Bijzonder ernstig

Volgens Van Dijk is het bijzonder ernstig dat er vertrouwelijke informatie over de sollicitatieprocedure is gelekt naar de pers. ,,Dit legt een bom onder het vertrouwen”, spreekt de voorzitter felle taal. Volgens haar mogen de verantwoordelijken zich ‘achter de oren krabben’. ,,Zorgvuldigheid is juist in een proces als dit van groot belang.”

Met de sollicitatieprocedures in Tilburg en Meierijstad in het achterhoofd, is het belangrijk om zo snel mogelijk het lek te vinden, zegt Van Dijk. ,,De verantwoordelijkheid daarvoor ligt bij de gemeente”, zegt ze. ,,Wat er nu is gebeurd, mag nooit meer gebeuren. We kunnen het ons niet veroorloven als het een tweede keer misgaat.”

ZIE OOK: 'Dit zijn speculaties', Hamming hult zich in stilzwijgen over onthullende reconstructie

'Krant gaat te ver'

Overigens vindt Van Dijk dat deze krant met de reconstructie ‘een boekje te buiten is gegaan’. 

,,Ik vind dat journalisten zich altijd moeten afvragen of ze bepaalde informatie wel moeten brengen, ook al komt het van een betrouwbare bron. Dit bericht is heel kwalijk voor alle personen die in het stuk met naam genoemd worden.”

ZIE OOK: Van het stoppen van Rombouts tot de filmische climax: dit gebeurde er rondom het burgemeesterschap

BD nieuwsapp, download nu! Klik hier voor iOS of hier voor Android!

In het Brabants Dagblad van woensdag 12 juli een onthullende reconstructie van de zoektocht naar een nieuwe burgemeester voor Den Bosch. Inclusief de namen van tegenstrevers van Jack Mikkers en Jan Hamming.