Volledig scherm
Rodney Weterings (links) en Pieter Tops © copyright Marc Bolsius

De 'dramatische verschillen' tussen Peter Noordanus en Ton Rombouts

DEN BOSCH/TILBURG - De overeenkomst tussen Peter Noordanus en Ton Rombouts? Ze zijn allebei burgemeester af. Noordanus legt na zeven jaar de Tilburgse ambtsketen af, Rombouts vertrekt na liefst 21 jaar uit het Bossche stadhuis? 

Tot zover de overeenkomsten. 

Want de verschillen tussen beide vertrekkende burgemeester zijn 'dramatisch groot', zeggen Rodney Weterings en Pieter Tops in het Brabants Dagblad. Tops en Weterings kunnen het weten, want ze zijn niet alleen allebei bestuurskundige, maar ze hebben de beide burgemeesters ook persoonlijk meegemaakt. 

Wierook en beton

Het Brabants Dagblad bracht de twee mannen bijeen om te praten over de scheidende burgemeesters en de steden die ze achterlaten. Hun typering van Ton Rombouts: een wierookburgemeester, iemand die zijn relaties 'zacht' weet te maken en zo dingen voor elkaar krijgt. Hun typering van Peter Noordanus: een doordouwer met een 'betonnen karakter', iemand die 'veel druk zet als hij iets wil bereiken'.

Drugscriminaliteit

Nog een verschil: waar Noordanus er niet voor terugdeinsde om breeduit te vertellen over de drugscriminelen die Tilburg onder de voet dreigen te lopen, daar verkoos Ton Rombouts de luwte. Bewust, want al die verhalen over wiet en xtc zouden het Bourgondische imago van zijn stad bezoedelen. Pieter Tops, sinds een paar jaar expert op het gebied van de ondermijnende criminaliteit, heeft er begrip voor: ,,Maar de opvolger van Rombouts zal zich volop met het onderwerp bezig moeten houden. De rol van de burgemeester is op dat punt sterk veranderd". 

 1. Met loeiende sirenes op pad met de Brabantse brandweer: echte beelden geven inkijkje in heftig werk
  video

  Met loeiende sirenes op pad met de Brabantse brandweer: echte beelden geven inkijkje in heftig werk

  Een vrachtwagen die vastzit onder het beruchte viaduct in Waalwijk. Een auto die spontaan in brand vliegt op een drukke rotonde in Breda. Een persoon die uit het koude water wordt gered in Geertruidenberg. Deze beelden staan gebrand op het netvlies van de brandweerlieden die dagelijks met spoed uitrukken. Voor wie altijd al een keer heeft willen meegaan met ze, kan dat doen in deze eerste aflevering van de vlog van Brandweer Midden- en West-Brabant.
 2. Ondernemers VNO-NCW blij met uitspraak over maximumsnelheid: ‘We kunnen weer vooruit met de bouw’

  Onderne­mers VNO-NCW blij met uitspraak over maximum­snel­heid: ‘We kunnen weer vooruit met de bouw’

  De kogel is door de kerk: de coalitiepartijen zijn het eens over de maatregelen die genomen moeten worden omtrent de stikstofproblematiek. De regel die ze nu willen invoeren is dat de maximumsnelheid overdag in een groot deel van Nederland wordt verlaagd naar 100 kilometer per uur. Vanaf 19.00 uur mag er ‘gewoon’ 130 kilometer per uur worden gereden. De Brabantse en Zeeuwse ondernemers, verenigd in het VNO-NCW, zijn blij met die uitspraak.