Volledig scherm
Rodney Weterings (links) en Pieter Tops © copyright Marc Bolsius

De 'dramatische verschillen' tussen Peter Noordanus en Ton Rombouts

DEN BOSCH/TILBURG - De overeenkomst tussen Peter Noordanus en Ton Rombouts? Ze zijn allebei burgemeester af. Noordanus legt na zeven jaar de Tilburgse ambtsketen af, Rombouts vertrekt na liefst 21 jaar uit het Bossche stadhuis? 

Tot zover de overeenkomsten. 

Want de verschillen tussen beide vertrekkende burgemeester zijn 'dramatisch groot', zeggen Rodney Weterings en Pieter Tops in het Brabants Dagblad. Tops en Weterings kunnen het weten, want ze zijn niet alleen allebei bestuurskundige, maar ze hebben de beide burgemeesters ook persoonlijk meegemaakt. 

Wierook en beton

Het Brabants Dagblad bracht de twee mannen bijeen om te praten over de scheidende burgemeesters en de steden die ze achterlaten. Hun typering van Ton Rombouts: een wierookburgemeester, iemand die zijn relaties 'zacht' weet te maken en zo dingen voor elkaar krijgt. Hun typering van Peter Noordanus: een doordouwer met een 'betonnen karakter', iemand die 'veel druk zet als hij iets wil bereiken'.

Drugscriminaliteit

Nog een verschil: waar Noordanus er niet voor terugdeinsde om breeduit te vertellen over de drugscriminelen die Tilburg onder de voet dreigen te lopen, daar verkoos Ton Rombouts de luwte. Bewust, want al die verhalen over wiet en xtc zouden het Bourgondische imago van zijn stad bezoedelen. Pieter Tops, sinds een paar jaar expert op het gebied van de ondermijnende criminaliteit, heeft er begrip voor: ,,Maar de opvolger van Rombouts zal zich volop met het onderwerp bezig moeten houden. De rol van de burgemeester is op dat punt sterk veranderd".