Volledig scherm
Jack Mikkers, hier tijdens zijn installatie in oktober vorig jaar, werd burgemeester van Den Bosch na een benoemingsprocedure die door een BD-verslaggever tot in detail was gereconstrueerd. © copyright Marc Bolsius

Leiding OM niet betrokken bij opvragen telefoontjes BD-journalist

De nationale leiding van het Openbaar Ministerie was niet betrokken bij het opvragen van de belgegevens van een BD-journalist. Bij dit soort gevoelige zaken zou dat wel moeten.

Justitie in Oost-Brabant wilde weten wie informatie gelekt had naar het Brabants Dagblad over de burgemeestersbenoeming in Den Bosch. In het onderzoek werden de telefoongegevens van de journalist die daarover onthullingen deed, Jos van de Ven, opgevraagd en verkregen. Dat ligt gevoelig omdat journalisten het recht hebben hun bronnen te beschermen. 

In een wettelijke aanwijzing die daarover gaat, valt te lezen: ,,Zaken waarbij de officier van justitie voornemens is dwangmiddelen tegen journalisten toe te passen, zijn gevoelige zaken. De toepassing van dwangmiddelen en de vervolging van journalisten geschiedt slechts na overleg met de parketleiding. De parketleiding informeert vervolgens het College van procureurs-generaal over een voorgenomen beslissing."

Dat laatste is dus niet gebeurd, bevestigt een woordvoerder van het College van procureurs-generaal. Dat college vormt de landelijke leiding van het OM.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement