Volledig scherm
Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid (CDA) © ANP BART MAAT

Minister spreekt steun uit aan BD: 'Bronbescherming is een fundamentele vrijheid'

DEN HAAG Minister Ferd Grapperhaus van Justitie heeft in Den Haag steun aan het Brabants Dagblad uitgesproken. ,,Bronbescherming vind ik echt een fundamentele vrijheid voor journalisten. Daar kunt u uit afleiden wat ik daarvan vind. Ik vind het vooral van belang om dat, via u, aan de krant zelf te laten blijken." 

Grapperhaus reageert op het nieuws dat justitie de telefoongegevens van een journalist van het Brabants Dagblad heeft opgevraagd en verkregen. Zij hoopte daarmee te achterhalen wie informatie lekte over de burgemeestersbenoeming in Den Bosch. De nationale leiding van het OM heeft inmiddels verklaard dat zij niet op de hoogte was van de kwestie. Bij dit soort gevoelige zaken zou dat wel moeten.

Grapperhaus: ,,Ikzelf benadruk dat ik het wetsvoorstel over bronbescherming van journalisten, dat nog van vóór mijn tijd op de plank lag te verstoffen, er heb uitgehaald. Ik vind dat écht heel belangrijk. Dat is nu door de Kamer gegaan." De Eerste Kamer moet nog beslissen over het voorstel dat bronbescherming nog beter regelt.

Minister Arie Slob (Media) zegt dat er ook nu al een zwaarwegend argument moet zijn om bronbescherming van journalisten te schenden. ,, Voor de justitiële achtergronden van deze zaak – er hangt immers een hele rechtszaak omheen – verwijs ik naar mijn collega van justitie. In algemene zin: journalisten moeten goed kunnen functioneren en daarom ook een goede bronbescherming hebben, want anders belemmert hen dat in hun werk. Die bronbescherming staat buiten kijf voor mij om goed te kunnen werken. Ik sta voor die bronbescherming, en dat is ook kabinetsbeleid.”

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement