Volledig scherm
Het portret van Ton Rombouts, gemaakt door Fred Schley uit Rosmalen. © Jos van de Ven

Portret van ereburger Rombouts bij illustere voorgangers

DEN BOSCH – Welke onderscheiding hoger zou zijn, is helemaal niet van belang. Het krijgen van de erepenning is voor wie dan ook een bevestiging van geleverde arbeid. Burgemeester Ton Rombouts ontving donderdagavond bij zijn afscheid van de Bossche politiek de gouden stadspenning van de stad en daarmee ook direct het ereburgerschap van Den Bosch. 

Volledig scherm
Commissaris van de Koning Wim van de Donk, mevrouw Rombouts en burgemeester Ton Rombouts, woensdagmiddag na het uitreiken van de erepenning van de provincie. © Henk van Esch

Een dag eerder al kreeg de vertrekkend burgemeester deze titels op provinciaal niveau.

Volledig scherm
Frank Houben, oud-Commissaris van de Koning en ereburger van de stad Den Bosch. © marc bolsius

Onder de talloze oud-politici met wie Rombouts de afgelopen 21 jaar heeft gewerkt, zat in de raadszaal de enige nog levende ereburger van de stad: oud-Commissaris van de Koningin Frank Houben. 

Rombouts is de dertiende ereburger van Den Bosch. Tot het gezelschap behoren vooral zijn voorgangers: Van Lanschot, Van de Ven, Van Zwieten en Burgers.

Rombouts gaat die oud-burgemeesters vergezellen in een van de galerijen in het historische stadhuis. Daar hangen geschilderde portretten van de burgemeesters die de stad gehad heeft en sinds donderdagavond komt er dus een bij. Rombouts onthulde zijn portret van de hand van Fred Schley.

Filmpjes

Bij het afscheid hielden onder anderen wethouder Jan Hoskam, burgemeester Wobine Buijs van Oss namens de regionale samenwerking Noordoost-Brabant en raadsnestor Paul van der Krabben een toespraak. De elf fractievoorzitters in de gemeenteraad en raadsgriffier Wim Amesz stonden in korte filmpjes ieder op hun eigen manier stil bij het vertrek van Rombouts. 

Slotwoord

Het slotwoord - hoe kan het ook anders - was voor Rombouts zelf. ,,Ik begon met mijn jongensdroom om burgemeester te worden. Sta mij toe te eindigen met een droom voor onze stad. Het is mijn oprechte wens, dat u de lat hoog blijft leggen. Dat u grote dromen blijft dromen. De zelfgenoegzaamheid ligt snel op de loer''