Volledig scherm
Burgemeester Rombouts krijgt de vendelgroet. © Peter de Bruijn

Rombouts start drukke dag met verrassende optocht door ‘zijn’ geliefde stad

DEN BOSCH - Burgemeester Rombouts is zaterdag overal nog één keer te zien. Met een optocht door het centrum begon zijn laatste dag als burgemeester.

Volledig scherm
Voorzitter Harrij van der Krabben van de Koninklijke Harmonie 's-Hertogenbosch neemt afscheid. © Peter de Bruijn

Burgemeester Rombouts stapt op de Pettelaarseweg uit zijn auto en krijgt zijn ambtsketen omgehangen. Hij werd zaterdagochtend verrast door onder meer de Koninklijke Harmonie 's-Hertogenbosch, Het Oude Schuts, Moyzes Bosch, gilden uit Nuland en Rosmalen.

De 4-jarige Jan IJpma mag de keten nog een keer aanraken. ,,Hij is zijn grootste fan", zegt zijn vader. De optocht trok van de Pettelaarseweg door de Verwersstraat richting stadhuis. In de Verwersstraat sloten De Blauwe Engelen zich bij de stoet aan. ,,Ik voelde vanmorgen nog niet zo veel toen ik voor de laatste keer als burgemeester uit bed stapte", zegt Rombouts. ,,Ik heb me vooral voorgenomen van deze dag te genieten"

Tekst gaat verder onder  video en foto.

Volledig scherm
De 4-jarige Jan mocht de ambtsketen nog even vasthouden. © Peter de Bruijn

Tussen 23.30 uur en 00.00 uur neemt Rombouts vanavond op het bordes van het stadshuis definitief afscheid van 21 jaar burgemeesterschap. Hij doet tijdens een muzikaal en theatraal moment onder meer zijn ambtsketen af. Vóórdat het zo ver is zijn er nog heel wat andere gelegenheden waarop zaterdag het afscheid van Rombouts centraal staat. Tussen 10.00 en 12.30 uur kan iedereen nog één keer bij hem in het stadhuis op de koffie.

Rond 12.45 uur zullen honderden barbershopsingers, die in de stad zijn vanwege het Barbershop-Ontmoetingsfestival, bij het stadhuis een aubade aan hem brengen. Daarna tussen 14.30 en 15.30 uur maakt Rombouts nog een tocht over de Dieze met een delegatie van de Kring Vrienden van ’s-Hertogenbosch en de stichting Kamerklanken. Er wordt voor zijn afscheid bij Bastion Oranje ‘Houdoe en Bedankt Bier’ geschonken.

Tekst gaat verder onder video.

Om 19.00 uur is de burgemeester bij de opening van de Kunstnacht op de Tramkade. Daar krijgt hij onder meer een boek van Miesjel van Gerwen aangeboden. Vervolgens is het aan Rombouts om rond middernacht op het bordes de inwoners van de stad nog één keer toe te spreken en daarna na 21 jaar burgemeesterschap zijn ambtsketen af te doen.

Volledig scherm
Optocht met Rombouts door Den Bosch © Peter de Bruijn
Volledig scherm
Optocht door Den Bosch © Peter de Bruijn