Rombouts zegt 'Houdoe en bedankt'

DEN BOSCH - ,,Ik neem geen afscheid. Dit is de stad van mijn leven. Ik zeg voor nu als burgemeester 'Houdoe en Bedankt'. Met die woorden legde burgemeester Rombouts na 21 jaar zijn ambtsketen neer.

Met muziek van de Koninklijke Harmonie 's-Hertogenbosch en drumfanfare Exempel en een theatrale voorstelling met bevrijdingskunstenaar Houdini werd burgemeester Rombouts zaterdagnacht uitgezwaaid.

,,Hoe di die da, hoe di da, hoe hèt die da gedaan", vraagt Houdini. ,,Zo di die da, zo hèt die da gedaan... roepen enkele van de honderden toeschouwers voorzichtig nadat ze de act enkele keren hebben gezien. Rombouts overwon op het bordes als het ware de kettingen van Houdini. ,,We zijn collega's", zegt Houdini op het bordes. "We verstaan beiden de kunst van het ontketenen."

Tot slot 'ontketende' Rombouts zichzelf. ,,Deze stad is de mooiste stad van het land", zei hij voordat hij zijn ambtsketen definitief op het randje van het bordes van het stadhuis legde.

Tekst loopt door onder de foto.

Volledig scherm
Rombouts bevrijdt Houdini van een van zijn ketens. © Peter de Bruijn

Aan het begin van de avond opende hij met een betonschaar de Kunstnacht in de Kaaihallen op de Tramkade. De hele nacht zijn er overal in de stad kunstuitingen te zien. Van columnist tekenaar Miesjel van Gerwen kreeg hij het boekje 'Ik ben weg' met een selectie van de tekeningen van 't Moer (een moeras als spiegel van de stad) in het Brabants Dagblad waar Rombouts zelf zeker 150 keer een rol in speelde. ,,Er zijn twee exemplaren; één voor de burgemeester en mij", zegt hij. "Ik heb gezien dat jij je met hart en ziel hebt ingezet voor onze stad, ook in de cultuursector."

De tekst loopt door onder de foto.

Volledig scherm
Rombouts ontvangt het boekje van Miesjel. © Peter de Bruijn

Drukke dag

De scheidend burgemeester had zaterdag een volle laatste dag. Hij werd al vroeg verrast door onder meer De Koninklijke Harmonie 's-Hertogenbosch, de schutters van Den Bosch, de Blauwe Engelen en de gilden van Nuland en Rosmalen. Rombouts kreeg voor het bordes van het stadhuis onder meer een vendelgroet.

Na de afscheidsreceptie in het stadhuis, waar volgens de gemeente ongeveer duizend mensen op de koffie kwamen, werd hij toegezongen door honderden barbershop-singers. Vervolgens luisterden Rombouts en zijn familie naar een concert van Lisa Jacobs en haar ensemble. Daarna nam hij het eerste 'Houdoe en Bedankt bier' in ontvangst.

Mikkers

Burgemeester Rombouts was 21 jaar burgemeester van Den Bosch. Hij wordt deze maand opgevolgd door Jack Mikkers die in Velhoven burgemeester was.

Volledig scherm
Rombouts neemt afscheid op het bordes. © Marc Brink / BD
Volledig scherm
John Back Rombouts met krant © John Back