Volledig scherm
Ruud Vreeman (rechts) en Jan Hamming in de tijd dat ze nog burgemeester en loco-burgemeester van Tilburg waren. © Ruud Verhalle

Ruud Vreeman maakte zijn vroegere makker Jan Hamming enthousiast voor Zaanstad

TILBURG - De Tilburgse oud-burgemeester Ruud Vreeman is één van de mensen die Jan Hamming enthousiast maakten voor de burgemeestersvacature in Zaanstad. Hamming, nu nog burgemeester in Heusden, besloot maandag om Den Bosch af te bellen en te kiezen voor Zaanstad. 

De gemeenteraad van Den Bosch koos daarop voor Jack Mikkers, die aanvankelijk op nummer twee was geplaatst door de vertrouwenscommissie. Jan Hamming was in 2004 de man die -als wethouder- Vreeman vroeg om een gooi te doen naar het burgemeesterschap van Tilburg. De twee PvdA'ers vormden in de jaren daarna een hecht duo. In november 2016 werd Vreeman waarnemend burgemeester in Zaanstad, de stad waar hij tussen 1997 en 2004 al de ambtsketen droeg. ,,Ik wist dat Hamming een grotere gemeente ambieerde, dus ja, ik heb hem met enig enthousiasme verteld over Zaanstad. Maar toen was ik nog geen waarnemend burgemeester. Ik heb verder ook geen enkele rol gespeeld bij zijn benoeming."

Onderzoek

Vreeman zegt niet te weten of Hamming al wist dat hij favoriet was in Zaanstad op het moment dat hij afbelde voor Den Bosch. ,,Ik treed daar niet in, volgens mij is alles keurig volgens de regels gegaan." Twee kleine partijen uit de gemeenteraad van Zaanstad hebben de Noord-Hollandse commissaris van de koning Remkes gevraagd om te onderzoeken  of Hamming voortijdig op de hoogte is gebracht van zijn voordracht als nummer één.  

Hamming zelf maakte vanmiddag informeel kennis met gemeenteraadsleden, wethouders en ambtenaren uit Zaanstad. Zijn vrouw Roya vergezelde hem.   

Tilburg e.o.