Volledig scherm
Commissaris van de Koning Wim van de Donk (links) en Sjef van Creij troffen elkaar al eerder dit jaar in carnavalssetting: op de jaarlijkse bijeenkomst van carnavalsprinsen in het provinciehuis. © Henk van Esch

Saillant toeval: hoofdrolspelers Bossche burgemeestersaffaire vieren samen carnaval

ROSMALEN - Veel saillanter zou je het van tevoren niet kunnen bedenken. Door een wonderlijk toeval trappen drie hoofdrolspelers in de Bossche burgemeestersaffaire deze zaterdag samen het carnaval in Rosmalen af.

Het van lekken verdachte raadslid Sjef van Creij, burgemeester Jack Mikkers en commissaris van de koning Wim van de Donk staan samen op het bordes als het feestgedruis in Zandhazendurp losbarst. Sjef van Creij is prins Josephus d’n Urste. Hij ontvangt, conform de traditie, de sleutel uit handen van burgemeester Mikkers en Wim van de Donk is dit jaar de speciale gast.

Om het geheugen op te frissen: Wim van de Donk was de man die aangifte deed van een mogelijk lek, nadat in het Brabants Dagblad tot in detail werd gereconstrueerd hoe de Bossche burgemeestersverkiezing verlopen was. Uit de publicatie bleek onder meer dat Jack Mikkers op het laatste moment gekozen werd, nadat voorkeurskandidaat Jan Hamming was afgehaakt. Anderhalve maand na die onthullingen werd raadslid Sjef van Creij opgepakt omdat Justitie hem verdenkt van lekken uit de vertrouwenscommissie. Van Creij ontkent dit.

Dat juist dit drietal in Rosmalen een feestje bouwt is carnavalesk toeval, zegt een woordvoerder van Wim van de Donk. De komst van de Commissaris van de Koning staat al een jaar vast en annuleren werd om meerdere redenen niet nodig geacht. Belangrijk argument is dat Van de Donk werd uitgenodigd door de carnavalsvereniging. Sjef van Creij vervult weliswaar zijn rol, maar doet dat als prins Josephus d’n Urste. ,,Het gaat dus niet om de persoon. De commissaris ziet dit los van elkaar.” Bovendien is Van Creij verdachte en daarmee nog niet schuldig bevonden.

Dat laatste onderstreept ook de gemeente Den Bosch. Sjef van Creij zelf is al druk met carnavalsactiviteiten. Per sms laat hij desgevraagd weten zich niet ongemakkelijk te voelen over de samenkomst: ,,Twee totaal verschillende dingen. Ik kan, denk ik, zaken goed van elkaar gescheiden houden.” 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement