Volledig scherm
© John Back

Ton Rombouts: 'Den Bosch is de stad van mijn leven'

DEN BOSCH - Had Ton Rombouts ook 21 jaar burgemeester kunnen zijn in Eindhoven of Tilburg? Nee, zegt hij resoluut. Hij was al vroeg verliefd op Den Bosch, 'een stad met stijl, met cultuur, met historie. En toch ook met veel economische dynamiek'. 

Op 1 september 1996 kreeg Rombouts voor het eerst de ambtsketen van Den Bosch om de schouders gehangen. Het lijkt een eeuwigheid geleden. Zaterdagavond wordt Rombouts definitief ontketend, op 11 oktober mag Jack Mikkers hem opvolgen

Zeperd

In zijn afscheidsinterview met het Brabants Dagblad zegt Rombouts (66) zaterdag dat hij 'Onze Lieve Heer op zijn blote knieën dankt' dat hij in 2003 geen Commissaris van de Koningin is geworden. Dat was wel zijn bedoeling, maar op het laatste moment werd hij gepasseerd door Hanja Maij-Weggen. Rombouts gooide het na die zeperd over een andere boeg, zegt hij in het interview. Hij sloeg driftig aan het netwerken in de werelden van sport en cultuur en ondervond zo 'de genade van de lange termijn'. ,,Den Bosch is de stad van mijn leven. De stad is ook veel hectischer dan de provincie."

Elite

Was Rombouts een burgemeester van de elite, meer dan van het volk, zoals te lezen is in het woensdag gepresenteerde boekje van Rodney Weterings en Pieter Tops? Hij vindt zelf in elk geval van niet. ,,Ik heb wel altijd een net pak aan. En ik sta niet bij Wilhelmina langs de lijn bij het voetballen. Maar ik krijg wel kippenvel als ik mensen kan helpen die tussen de raderen zijn gekomen." 

Uit handen van Wim van de Donk, commissaris van de koning, kreeg Rombouts woensdag de aan het ereburgerschap van Brabant verbonden penning uitgereikt. Zaterdag neemt hij officieel afscheid.