Volledig scherm
Barbershop Ontmoetingsfestival in 2015 © Chris Korsten

Ton Rombouts op laatste werkdag toegezongen door honderden Barbershop-singers

DEN BOSCH - Vierstemmige koren en kwartetten, afkomstig uit alle windstreken, die a capella op zestien locaties in de binnenstad hun zangkwaliteiten demonstreren. En wie goed luistert zal ongetwijfeld een vibrerende vijfde stem waarnemen: de ringing sound.

Dat is in een notendop waar Den Bosch deze vrijdag en zaterdag tijdens de tiende editie van het non-competitieve Barbershop Ontmoetingsfestival, georganiseerd door de Duketown Barbershop Singers, te wachten staat.

Het fenomeen barbershop singing, dat veel verwantschap heeft met close harmony, is nog altijd springlevend. Beide a capella-varianten zijn vierstemmig, getuige de aanwezigheid van lead-, bas-, tenor- en bariton-zangstemmen. Beatboxing en andere vormen van versterking zijn niet toegestaan. ,,Het verschil is dat bij deze 'discipline' de zogenaamde ringing sound voor een extra dimensie zorgt", vertelt medeorganisator John van der Sluiszen(70), tevens lid van de organiserende vereniging. ,,Daar krijg je gewoon kippenvel van, of je wilt of niet." 

Amerikaanse kapsalons

Barbershop singing is omstreeks het begin van de twintigste eeuw ontstaan in Amerikaanse kapsalons, waar wachtende klanten -aanvankelijk vooral blanke emigranten- spontaan begonnen te zingen om de tijd te doden. Dikwijls handelden de teksten over (moeder)liefde en heimwee naar het vaderland. Later raakten vele Afro-Amerikanen eveneens besmet door het virus. Inmiddels is het genre wereldwijd verspreid.

In totaal zullen circa achthonderd zangvogels in 'Duke Town' te aanschouwen zijn. Daarmee is het festival het grootste van Europa in z'n soort. Vanavond om 20.00 uur wordt er in de Grote Kerk afgetrapt met het Concert der Kampioenen. Van der Sluiszen: ,,Afgelopen voorjaar organiseerde Holland Harmonie, de overkoepelde organisatie, weer een Barbershop Conventie oftewel een wedstrijd. De kampioenen van de verschillende categorieën zijn bij deze jubileumeditie present.

Tekst gaat verder onder de foto.

Volledig scherm
Du moment suprême van de vorige editie van het Barbershop Ontmoetingsfestival: kapper Laurens van Bebber wordt toegezongen door de Duketown Ladies. Het Bossche vrouwenkoor is ook dit keer weer van de partij © Chris Korsten

Dat zijn mannenkoor T-SING!, vrouwenkoor The New Harvest Singers, mannenkwartet Men2B, vrouwenkwartet LinQ, mix-kwartet Next Generation, aangevuld met 'special guests' uit Engeland en Duitsland. De Duketown Barbershop Singers zélf openen met hun ballads en uptempo songs het zangfestijn. Maar niet voordat 'pitchpiper' Ton van Aart de juiste toon heeft geraakt. ,,We tellen momenteel een kleine dertig leden. De gemiddelde leeftijd ligt rond de zeventig, dus het is de hoogste tijd dat we stevig gaan inzetten op verjonging."

Zaterdag staan naast de talrijke optredens ook flashmobs en een afsluitende afterglow op de rol. Het meest opmerkelijke onderdeel is echter een aubade aan scheidend burgemeester Rombouts. Dat gebeurt om 12.45 uur bij het Stadhuis. Van der Sluiszen tot slot: ,,Moet je je eens voorstellen: een bewierookte vorst die op zijn allerlaatste werkdag door honderden en honderden dienaren luidkeels wordt toegezongen."