Goirle - 26-02-2020 - Pix4Profs / Johan Wouters - Aswoensdag in de kerk in Goirle. Met de woorden Gedenk, mens, dat gij uit stof zijt ontstaan en dat gij tot stof zult terugkeren zet pastoor Van Zutphen een askruisje op het voorhoofd van de aanwezigen.
Volledig scherm
Goirle - 26-02-2020 - Pix4Profs / Johan Wouters - Aswoensdag in de kerk in Goirle. Met de woorden Gedenk, mens, dat gij uit stof zijt ontstaan en dat gij tot stof zult terugkeren zet pastoor Van Zutphen een askruisje op het voorhoofd van de aanwezigen. © Pix4Profs / Johan Wouters

Laatste askruisjes voor de pastoor van Goirle: ‘Bedenk dat ge stof zijt’

GOIRLE - Carnaval zit erop, het vasten kan beginnen. Zou het? Maar weinig feestvierders zullen op Aswoensdag een kruisje zijn gaan halen om door meneer pastoor herinnerd te worden aan hun sterfelijkheid. ‘Bedenk wel, mens, dat ge stof zijt en tot stof zult wederkeren’, klonk het gisteravond wel in de kerk van Goirle.

Het askruisje, uitgetekend op het voorhoofd, markeert voor vrome katholieken het begin van de veertig dagen durende vastentijd. Het gaat hen niet alleen om het matigen van eten en drinken, maar ook om het overdenken van de zonden.

Met emeritaat

Voor pastoor Martin van Zutphen was het meteen ook de laatste Aswoensdag in zijn parochie, die in het grotere Tilburgse verband van De Goede Herder is opgegaan. De 78-jarige pastoor van Goirle gaat met emeritaat, al heeft hij aangegeven dat ze een beroep op hem kunnen blijven doen.

Pastoor van Zutphen in zijn kerk in Goirle.
Volledig scherm
Pastoor van Zutphen in zijn kerk in Goirle. © Pix4Profs/Joyce van Belkom

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.