Volledig scherm
De praalwagen van carnavalsvereniging De Pereplukkers is door de jury uitverkoren als winnaar van de carnavalsoptocht in Oeteldonk. Drie rijen dik stonden de Oeteldonkers maandag in het zonnetje te genieten. En natuurlijk kwam het thema 'Van keinds af aon' veelvuldig terug. © copyright Marc Bolsius

Carnaval in beeld: de mooiste foto's van afgelopen dagen

FOTOALBUMDe mooiste en bijzonderste beelden komen van de optochten die met carnaval door de straten van Brabantse steden en dorpen trokken. Maanden werkten carnavalsverenigingen, vriendengroepen en fans van het feest aan hun wagens en kostuums. Hieronder staat het resultaat:  De mooiste en bijzonderste momenten van Carnaval 2018.

Kruikenstad

De Schèèl Praaje hebben de meest prestigieuze prijs van D'n Opstoet in Kruikenstad gepakt: die in de categorie Waoges Frêet. Maanden lang bouwen aan hun 'hoogkar', gevuld met drugs, heeft geloond. De Bierschaope werden tweede. 

Volledig scherm
Van wietafval tot pillenmachine: De Schèèl Praaje wonnen de prijs voor Waoges Frêet in D'n Opstoet. © Beeld Werkt

De Heuvel was maandagavond laat volgepakt met carnavalsvierders die zich aan krakers uit heden en verleden te buiten gingen. Kruikenstad in Koor klonk ook anno 2018 als een klok. De avond ging van start met het Tilburgs volkslied.

Volledig scherm
Tilburg; Kruikenkoor ;Heuvel ; carnaval; feest; zingen ; © Beeld Werkt

De kerkbanken in de Heuvelse Kerk kleurden als vanoud groen-oranje. De viering - geen mis want geen eucharistie en ook geen priester als voorganger - opende met het lied waarmee Veul Sjaans dit jaar Zumme Zinge?! won: 'Aongekome hier in in Krèùkestad, wè un wèrrem bad'. Oud-prinsen Robèrt Verheijden en Jan Melis lieten kinderen kaarsen aansteken, waarna Marc 'broer van' Meeuwis als gastspreker op komische wijze verhaalde wat hij zoal niet had gemeuge in Kruikenstad.

Zot zo meuge? Diaken Geert Eijsbouts gaf tijdens de Kruikenviering in een stampvolle Heuvelse kerk maandagmiddag het antwoord: 'In de euwe der euwe'.  

Volledig scherm
Diaken Geert Eijsbouts gaat voor in de Kruikenviering © Tom Tacken

Pomperstad met alcoholverbod

Bij de carnavalsoptocht in Ravenstein wisten ze op tweetal wijzen droog te houden; de stoet trok precies tussen de winterse buien door en het alcoholverbod bleek alom gerespecteerd te worden.

Sinds enkele jaren geldt er een verbod op het meenemen van alcohol tijdens alle Osse carnavalsoptochten. Dit jaar werd daar streng op gehandhaafd. Voor de optocht heeft de politie elke deelnemer en deelnemend voertuig grondig gecontroleerd op de aanwezigheid van alcohol. Het verboden goedje is daarbij nergens aangetroffen. Dat leek voor sommige bezoekers niks uit te maken.

Volledig scherm
Sinds enkele jaren geldt er een verbod op het meenemen van alcohol tijdens alle Osse carnavalsoptochten. © BD / Peter van Huijkelom

Knollenrijk

Verlichte optocht Berghem 'uit de kunst'. De 36ste verlichte optocht trok zondagavond weer weer flink wat toeschouwers naar het Knollenrijk. Met het thema Kunst was het voor de ervaren wagenbouwers - letterlijk - een 'kouw kunstje' om hier een kleurrijk pallet van te maken.

Volledig scherm
PVH Berghem verlichte optocht ; Verlichte draken bij de berghemse kerk "De draak gaf ons een gunst door te mogen pronken met oosters kunst" BD OSS VP foto: Peter van Huijkelom © BD / Peter van Huijkelom

Kuussegat

Werknemers van de Mars-fabriek in Veghel kunnen zich maandag onbekommerd in het feestgedruis storten. Op carnavalsmaandag draaien de machines namelijk niet. Het nuttige wordt er die dag gecombineerd met het aangename, zegt een woordvoerder. ,,We werken met chocola, dat stolt als je stopt, dus normaal gesproken moeten de machines altijd doordraaien."

Volledig scherm
Carnavalsvierders afgelopen woensdag bij de Tweede Kamer voor het aanbieden van de petitie #carnavalvrij. De Bavaria-petitie, die pleit voor twee vrije dagen met carnaval, is meer dan 170.000 keer ondertekend. © ANP

Cor Versteeg

Met 'bloedend hart' bekeek Cor Versteeg (87)  maandagochtend de praalwagens die op de Bossche Van Grobbendonckaan klaar stonden voor de carnavalsoptocht. De oud-reclameontwerper en cartoonist (onder meer voor het Brabants Dagblad) die die veel Oeteldonkse carnavalsuitgaven naar zijn hand heeft heeft gezet kijkt met veel voldoening en enthousiasme terug op de jaren dat hij als ontwerper aan de slag ging. De afgelopen twintig jaar schetste hij de blikvanger waarmee carnavalsvereniging De Vrolijke Druiven goede sier kon maken. En dat heeft hij nu uit handen moeten geven. De ziekte van Parkinson heeft te veel vat op zijn vaste hand gekregen. Mensen zagen het elk jaar al van een afstand. ,,Dan zeiden ze: Daar heb je de wagen van Versteeg. Zo herkenbaar waren de ontwerpen blijkbaar.''

Volledig scherm
Cor Versteeg (87) bij de praalwagen waarmee De Vrolijke Druiven dit jaar deelnamen aan de carnavalsoptocht. De Bosschenaar gaf het ontwerpen uit handen. © Marc Brink/BD

Jeroen Bosch Ziekenhuis

Hier gaat menig Oeteldonkhart sneller van kloppen. Drie baby'tjes die deze carnaval zijn geboren in het Jeroen Bosch Ziekenhuis hebben een lief rood-wit-geel mutsje gekregen. Zelfgemaakt door de verpleegkundigen van de verloskundigenafdeling. 

Volledig scherm
De drie carnavalsbaby's in het JBZ in Den Bosch. © JBZ

Maar ook FC Den Bosch had sowieso reden tot een feestje. Vrijdagavond lieten ze niks heel van FC Eindhoven (4-0). NAC kwam zondag goed weg na een afgekeurde goal tegen Excelsior (0-0).

Volledig scherm
De selectie van FC Den Bosch viert carnaval. © FC Den Bosch

Stopnaoldenrijk

Volop muziek in de optocht van Diessen zondagmiddag. Net als bij andere optochten in de regio was het motto van 2018 in het Stopnaoldenrijk “d’r zit meziek in!” ook een gewild onderwerp bij de deelnemers om uit te beelden. 

Volledig scherm
Hij loopt achter de muziek. © Jeroen Verhelst

Moesland

Marloes van Lith liet met een ingezonden foto zien hoe mooi de creaties zijn tijdens de optocht in Schaijk, tijdens carnaval beter bekend als Moesland.

Volledig scherm
Moeslandse optocht © Marloes van Lith

Lithoijense optocht maakt reputatie waar

In het voortraject zag het er niet zo naar uit maar zondagmiddag mocht CV De Doordouwers zich toch verheugen over het aantal deelnemers dat het aantal van de optocht in zo goed als 2017 evenaarde. Ook prettig voor de organisatie: het merendeel was van eigen Lithoijense makelij. 

Volledig scherm
CV Mooi Geklooi met hun Max Verstappen-bolide. © Joop van Rossem

Lorredurp/Boeskoolstad: Carnavalsvereniging beschuldigd van racisme na optocht

Maar het was niet allemaal positief. De Rossumse wagenbouwvereniging De Sjeesköttels wordt beschuldigd van racisme. In de carnavalsoptochten van Oldenzaal en in die van Rossum waren de deelnemers van de loopgroep zwart geschminkt.

Volledig scherm
Zo presenteerden De Sjeesköttels uit Rossum zich gisteren in de Twentse carnavalsoptocht in Oldenzaal. © Carlo ter Ellen DTCT

In Pierewaaiersrijk maakten ze de optocht 'saome wel'

'Wij maoke dè saome wel' is het motto in het Pierewaaiersrijk. En dat bleek ook wel tijdens de carnavalsoptocht die zondag door de straten van Moergestel trok.

Volledig scherm
VG over d'n Bult - Gesselse Nachtwacht © Beeld Werkt

Lampegat

Taxicowboys uit de Randstad bleven dankzij verscherpte controles goeddeels weg bij de standplaatsen in Eindhoven. Van de regel dat chauffeurs ook korte ritten gewoon moeten accepteren, komt minder terecht.

Volledig scherm
Dringen om een taxi met carnaval, beunhazen uit Randstad blijven weg. © Jean Pierre Reijnen

Ossenkoppenrijk

Ze streken in groten getale neer in hartje Oss om te dweilen. Want in Ossekoppenrijk is het op deze dag vaste prik: Dweilmaondag.

Volledig scherm
De 54ste Grootstedelijke Optocht trekt door het Ossekoppenrijk. Met het motto “Kèkt Oss Gaon!” © Commissie PR&Voorlichting SCVO
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement