Volledig scherm
Nederland, Den Bosch, Rubriek de stad vanÖÖÖÖ.. Helma van Leeuwe,Minister van Optochten © copyright Marc Bolsius

De stad van... Helma van Leeuwe-Bak, Minister van Optochten: 'Het is een hele logistieke operatie'

Ma 12 feb. Aan de hand van wat vragen schetst een inwoner van Den Bosch een beeld van zijn of haar stad. Deze week Helma van Leeuwe-Bak over haar Den Bosch. Zij is Minister van Optochten bij de Oeteldonkse Club van 1882.

Door Emma Peters

Helma van Leeuwe-Bak (61) werd twee jaar geleden Minister van Optochten. ,,Ik zag de vacature op Facebook en werd er enthousiast van. Ik hou van organiseren, heb altijd in de communicatiewereld gewerkt en ik ben gek van Oeteldonk. Daarnaast vind ik heb geweldig dat Oeteldonk zo veel verschillende mensen samenbrengt. Dat heeft mij altijd geïntrigeerd."

De maanden voor de optocht is de Bossche als Minister van Optochten zo'n veertig uur per week aan het werk voor Oeteldonk. ,,Maar het is het hele jaar door druk. Ons ministerie organiseert alles wat met de intocht en de optocht te maken heeft. Het is een hele logistieke operatie." Van Leeuwe is een paar keer per week in de bouwhal te vinden en heeft goed contact met de bouwers. ,,Ik ga ze ontzettend missen als de bouwhal na de carnaval weer gesloten is!"

Trots

,,Op onze burgemeester Jack Mikkers. Ik heb hem een paar keer ontmoet. Zo was hij bij het Kwèkfestijn en bezocht hij de bouwhallen. Die man beweegt zich zo gemakkelijk onder de mensen. Hij maakt overal een praatje. Ik waardeer het warme gevoel dat hij geeft. Dat geldt ook voor zijn vrouw."

Wat ik mis

,,Een mooi podium op de Parade of op de Markt in de zomer. Deze pleinen zijn vaak zo leeg, terwijl je er zo veel leuks van kan maken. Als er een podium komt met een groot terras eromheen, zal het er goed toeven zijn als het zonnetje schijnt."

Mooi Bosch

,,Ik vind 't Bosch prachtig. Ik kan het een beetje spreken, maar absoluut niet schrijven. Mijn favoriete woord is bambesjoeren. Dat betekent pierewaaien, rondstruinen. Bambesjoeren is fijn. Je hoeft niet altijd een doel te hebben, je kan ook gewoon zien wat er gebeurd. Lekker door de stad banjeren en ergens een wijntje drinken. Dat geeft mij een heerlijk gevoel van vrijheid."

Mooiste herinnering

,,Mijn jeugdjaren op Zuid. Er was genoeg ruimte om te spelen en in de zomer zaten we dagen aan de Zuiderplas. Dichtbij de stad en bij het Sint Janslyceum. Tijdens carnaval hosten we altijd met de hele klas achter de optocht aan en zongen onze eigen liedjes. En wij waren niet de enige, duizenden kinderen hosten mee!"

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement