Volledig scherm
De 'Blauwe Engel' van het Spoorwegmuseum in 2014. Dit treinstel is in Tilburg opgeknapt in het kader van het re-integratieproject waarbij in totaal 589 mensen mogelijk in contact zijn gekomen met het giftige chroom 6. © Erik Swierstra / Wikimedia Commons

Asscher: 'Voorlichting over chroom 6 naar aanleiding van Tilburgse kwestie'

TILBURG - De Inspectie SZW (de vroegere arbeidsinspectie) benadert nog dit jaar alle branches waarin wordt gewerkt met chroom 6 en waarin mogelijk gevaarlijke situaties bestaan.

De Inspectie zal voorlichting geven en bovendien 'waar nodig gericht optreden'. Dat meldt minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) op Kamervragen naar aanleiding van de chroom 6-zaak in Tilburg.

SP en PvdA hadden vragen aan Asscher gesteld rond het nieuws dat honderden werknemers van het Tilburgse re-integratiebedrijf tROm in de periode 2004-2011 zijn blootgesteld aan het kankerverwekkende chroom 6 bij werk aan oude treinstellen. Inmiddels hebben zich 128 mensen bij de gemeente Tilburg gemeld in verband met dit dossier.

Onbekend is hoeveel van hen gezondheidsklachten hebben. De NS heeft tot op heden één schadeclaim ontvangen, aldus Asscher. Asscher houdt zich in de beantwoording van de Kamervragen op de vlakte over de aansprakelijkheid in deze kwestie. Die ligt volgens Asscher 'primair bij de werkgever'.