Volledig scherm
Slachtoffers eind januari naar de presentatie van het eindrapport ‘Door het stof’ over de chroom-6-kwestie in Tilburg. © Dolph Cantrijn

Chroom-6 onderzoek kost miljoenen, bijna net zo veel als uitkering voor slachtoffers

TILBURG - Met een bedrag van 6,6 miljoen euro zijn de onderzoeks- en projectkosten voor het Tilburgse chroom-6 affaire bijna even hoog als de som die naar slachtoffers gaat.

Het onderzoek naar de chroom-6 zaak in Tilburg kost handenvol geld. De gemeente verwacht dat alle onderzoeks-, project -en beveiligingskosten oplopen tot 6,6 miljoen euro. Aan de 800 slachtoffers wordt naar schatting uiteindelijk 6,9 miljoen euro betaald. 

Werklozen moesten in Tilburg tussen 2004 en 2012 museumtreinen schuren om hun uitkering te behouden. NS-dochter Nedtrain was partner in het project. In 2016 kwam aan het licht dat in de afgeschuurde verf het kankerverwekkende chroom-6 had gezeten. 

Bijdrage NS: 3,5 miljoen

Burgemeester en Wethouders maakten, direct na het verschijnen van vernietigend onafhankelijk onderzoek begin dit jaar, al excuses aan de slachtoffers. Tilburg en de NS boden hen een schaderegeling aan. Volgende week  is het slotdebat over de rol van de gemeente. Op verzoek van de fractie van Lokaal Tilburg maakten Burgemeester en Wethouders een kostenoverzicht.  Aan het totaal van bijna 14 miljoen euro draagt NS 3,5 miljoen bij. 

De grootste onderzoekspost is voor de onafhankelijke commissie Chroom-6 en kenniscentrum CAOP die het onderzoek begeleidden: 1,7 miljoen euro. Het RIVM, dat wetenschappelijk onderzoek deed, ontving 1,1 miljoen. ,,Deze kosten lopen over drie jaar en omvatten ook de rekening voor informatie aan en contact met betrokkenen”, verklaart een woordvoerster.

Beveiliging bij alle sessies 

Het interne projectbureau van de gemeente kostte tot op heden 1,6 miljoen euro. Aan IKA-Ned, waar betrokkenen zich medisch konden laten onderzoeken, werd 329.000 euro betaald; consultancy en beveiliging kostte 577.000 euro.,,Bij alle informatie-bijeenkomsten en sessies was beveiliging aanwezig. Ter ondersteuning van vragen door betrokkenen zijn externe experts ingeschakeld.”

Aan de 800 betrokkenen wordt 6,98 miljoen euro betaald, verwacht de gemeente. Het grootste deel - 4,9 miljoen - betreft de vergoeding van 7000 euro. Die krijgt iedereen, ongeacht de vraag of er gezondheidsschade is en en de duur van het werkverband. Sinds 2016 was al voor iets meer dan een miljoen euro aan tegemoetkomingen uitgekeerd.

Onafhankelijke uitvoering regeling

Wie gezondheidsschade heeft kan nog schade claimen van 5000 tot 40.000 euro. De gemeente schat daaraan op termijn 989.000 euro kwijt te zijn. De uitvoering van de regeling doet een onafhankelijke commissie onder leiding van Jacobine Geel. Hiervoor is 830.000 euro begroot.

Veel slachtoffers zijn niet tevreden met de vergoeding, zeiden ze in februari dit jaar. 

Luister naar het nieuws van vandaag

Dit en meer nieuws hoor je ook in ons dagelijkse bulletin. Luister hier naar Het Nieuws uit Brabant. Volg ons ook op Spotify en iTunes, en mis geen enkel bulletin meer. 

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.