Volledig scherm
Chroom-6 slachtoffers tijdens een avond waarop over hun vergoeding gesproken werd. ARCHIEFFOTO © Rob Engelaar

Chroom-6-slachtoffers willen dubbel zoveel geld

updateTILBURG - Ruim 30 slachtoffers van het Tilburgse chroom-6-drama eisen een hogere vergoeding. Zij hebben NS-dochter NedTrain voor de rechter gedaagd. NedTrain zou nog eens 8000 euro per persoon moeten betalen. 

Eerder betaalden NedTrain en de gemeente samen al 7000 euro per persoon aan alle slachtoffers. Er wordt dus om een ruime verdubbeling gevraagd. De slachtoffers  die de zaak nu aanspannen, worden bijgestaan door de Heerlense advocaat Rob Bedaux. 

Kankerverwekkend

Het drama in Tilburg begon toen zo'n 800 werklozen tussen 2004 en 2011 gedwongen werden om oude treinen te schuren. Zij moesten dat doen om hun uitkering te behouden. Pas jaren na het werklozenproject kwam aan het licht dat in de afgeschuurde verf het kankerverwekkende chroom-6 had gezeten. Na jarenlang onderzoek kwam vast te staan dat zowel de gemeente als NedTrain (betrokken bij het project), geblunderd hadden. Beide gingen dan ook diep door het stof en betaalden geld.

Op de hoogte

Dat nu enkel NedTrain gedagvaard wordt om meer te betalen, en niet de gemeente Tilburg heeft volgens Bedaux een duidelijke reden. Van NedTrain staat vast dat het op de hoogte was van chroomverf op treinen. Dat geldt niet voor de gemeente.

Niettemin is het opvallend dat juist Bedaux meer geld eist.  Hij was de advocaat die vorig jaar nog zei dat een totaalbedrag van 8000 euro per persoon (los van eventuele gezondheidsschade) redelijk was. Ongeveer wat inmiddels betaald is dus. In zijn dagvaarding noemt Bedaux nu meerdere argumenten waarom slachtoffers tóch meer zouden moeten krijgen.

Tekst gaat verder onder de foto

Volledig scherm
Advocaat Rob Bedaux. ANP PIROSCHKA VAN DE WOUW © ANP

Zo is er volgens de advocaat nog geen geld betaald voor het feit dat slachtoffers nooit zijn ingelicht over de gevaren.  In juridische termen heet dat een ‘inbreuk op hun persoonlijke integriteit’. Verder is tot dusverre met geen woord gerept over DNA-schade die chroom-6 volgens Bedaux aan kan richten. 

Waarschuwend effect 

De advocaat voert ook nog aan dat de bedragen die nu geëist worden een 'waarschuwend effect’ moeten hebben voor iedereen die ‘willen en wetens’ mensen aan dit soort gevaren blootstelt. 

Los van de vergoeding voor alle slachtoffers, maakten de gemeente en NedTrain eerder al regelingen voor mensen die  daadwerkelijk ziek werden. Voorwaarde is dat die ziektes aan chroom-6 te relateren zijn.  Maar Bedaux zegt dat de lijst van ziektes die vergoed worden, moet worden uitgebreid. Nu wordt volgens hem alleen gezondheidsschade vergoed die door inademing van chroom-6 is veroorzaakt. In Tilburg zouden mensen het stof echter ook via het slijm of de mond hebben binnengekregen. Het schuurstof zat zelfs op de boterhammen, zeiden slachtoffers al.

Gebitsproblemen

Eerder was er al discussie over de vraag of gebitsproblemen door chroom-6 veroorzaakt kunnen worden. Nogal wat slachtoffers kampen hiermee. Bedaux ziet genoeg bewijzen om schade aan het gebit wel degelijk te vergoeden. 

Per slachtoffer

De advocaat wil de schade overigens per slachtoffer gaan afwikkelen en eist daarvoor erkenning van de aansprakelijkheid. NedTrain laat desgevraagd weten de dagvaarding ontvangen te hebben. ,,We gaan dit eerst goed bestuderen en kunnen daarom nu niet inhoudelijk op de zaak vooruit lopen.”

Advocaat Bedaux meldt dat de zaak gaat dienen vanaf 13 november bij de rechtbank Zeeland-West-Brabant. Er is die dag nog geen mondelinge behandeling. NedTrain moet zich volgens Bedaux eerst schriftelijk verantwoorden.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.