Volledig scherm
Archieffoto van de NS-werkplaats in Tilburg met 2 treinen waarin het gevaarlijke chroom 6 is gebruikt. © Beeld Werkt

Chroom-6: Tilburg al in 2005 ingelicht over stof

TILBURG - Tilburg blijkt al in 2005 op de hoogte te zijn gebracht van de aanwezigheid van 'stof' in de werkplaats van tROM. Daarvan is melding gemaakt in een kort rapport van de Arbeidsinspectie.

Het gemeentebestuur is verrast door het bestaan van het rapportje van 1,5 A-vier. Het is naar boven gekomen via een zogeheten WOB-verzoek van een niet nader bekend persoon bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. ,,Het is destijds naar ons verstuurd. Het is niet goed dat het in ons interne onderzoek niet eerder naar boven is gekomen", zegt wethouder Erik de Ridder (CDA, Arbeidsmarkt).

Het rapportje maakt gewag van 'stof op de werkplek van werkneemsters', maar de stof chroom-6 wordt niet genoemd. Evenmin wordt op de risico's ingegaan. Volgens het stuk is het probleem destijds verholpen. De Ridder wil geen inhoudelijk oordeel geven. De gemeente stuurt het rapport door naar de door haar ingestelde onafhankelijke onderzoekscommissie. ,,We gaan opnieuw ook op minder voor de hand liggende plekken zoeken of we informatie over het hoofd hebben gezien. We hebben niet voor niets gezegd: de onderste steen moet boven", aldus De Ridder.   

Tilburg e.o.