Excuses burgemeester Weterings over ‘wat misging op de werkvloer’ rond chroom-6

VIDEOTILBURG - Burgemeester Theo Weterings biedt donderdag zijn excuses aan over ‘wat op de werkvloer is misgegaan’.  Hij reageert daarmee op het net gepresenteerde rapport ‘Door het stof’ over de chroom-6 affaire. ,,Ik schaam me voor wat er gebeurd is, maar het is niet terug te draaien.”

In dat rapport wordt een ontluisterend beeld geschetst over re-integratieproject tROM, waarbij honderden mensen tussen 2004 en 2012 museumtreinen moesten opknappen. Hierbij werden ze blootgesteld aan het kankerverwekkende chroom-6. 

Snelle en passende regeling

De gemeente moet volgens de onderzoekers het voortouw moeten nemen voor een ‘snelle en passende regeling’. De aansprakelijkheid moet ze later met NS-NedTrain en het Spoorwegmuseum zien te regelen. De vergoeding komt naast het bedrag van 1655 euro dat ze al in stapjes uitkeerde. 

Weterings spreekt van ‘een grondig rapport’. ,,Nu snel zorgen voor duidelijkheid en samen vooruit". Met de financiële afwikkeling wil Tilburg vaart maken. De burgemeester belooft komende woensdag al naar buiten te komen met een voorstel voor een regeling. 

NS: zaken misgegaan, daar kijken we niet van weg 

Topvrouw Susi Zijderveld van de NS sloot zich aan bij de excuses van Weterings. ,,Mensen zitten met zorgen die nooit helemaal zullen verdwijnen, daar zijn we goed van bewust. De informatie over chroom-6 had moeten worden gedeeld. Zaken zijn niet goed gegaan. Dat is ernstig, we kijken daar niet van weg.” 

Betrokkenen: ‘onderste steen is nog niet boven’

Natascha van de Put, die een deel van de betrokkenen vertegenwoordigt, spreekt van een eerlijk rapport. ,,We hebben hier 2,5 jaar voor gevochten en steeds gehoord ‘het is allemaal niet waar'. Het ligt nu op tafel en het is dus wel waar! Maar de onderste steen is nog niet boven. Zo zijn er meer treinen opgeknapt dan alleen die van het Spoorwegmuseum.” Op  de vergoedingsregeling die de gemeente binnen een week wil voorstellen, wilde ze nog niet vooruitlopen. Eerder keerde betrokken 500 euro uit, bovenop de jaarlijkse kosten van 385 euro voor medische kosten. Ze noemde dat toen een lachertje. ,,We wachten het voorstel wel af.”

>> Bekijk hier het volledige rapport van de onderzoekscommissie.

Volledig scherm
Burgemeester Theo Weterings © Beeld Werkt

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.