Volledig scherm
© Eric Schreurs

'Gemeente Tilburg hoeft niet gespaard te worden, maar we oordelen pas na onafhankelijk rapport'

TILBURG - Schokkend, afschuwelijk, triest. Aan medeleven met de chroom-6 slachtoffers is geen gebrek bij de Tilburgse gemeenteraadsleden. Voor een inhoudelijke reactie wachten ze echter het rapport van de onafhankelijke onderzoekscommissie Tilburg chroom-6 af.

De geluiden over hoe 800 werklozen die treinen moesten schuren in gevaar werden gebracht, zijn niet nieuw maar komen wel binnen. ,,Die onzekerheid en boosheid hebben ze ook in de raad geuit. Toch geeft dit verhaal een duidelijker beeld in de emoties en het gevoel dat ze hebben", geeft Peter van Gool van Tilburgs grootste partij D66 aan. Inhoudelijk waagt hij zich niet aan een inhoudelijke reactie. ,,Niemand hoeft gespaard te worden, ook de gemeente niet. Ik neem aan dat ook dit onderzoek deel uit zal maken van het rapport."

Volledig scherm
Peter van Gool © Gemeente Tilburg

Die visie wordt gedeeld door de meeste raadsleden, die balen dat het rapport zo lang op zich laat wachten. Dat had er aanvankelijk al moeten liggen en ook de streefdatum van begin volgend jaar lukt niet. Nu wordt uitgegaan van augustus volgend jaar. ,,Dat valt tegen, maar we zijn afhankelijk van onderzoeksresultaten. De onderste steen moet boven", aldus Yusuf Celik (PvdA). Tot die tijd moeten de slachtoffers 'zorg en aandacht' krijgen. De gemeente betaalt ook voor 2018 het eigen risico van de slachtoffers.

Nalatig

Twee raadsleden stellen al wel dat de gemeente wat te verwijten is: Hans Smolders (LST) en Jan van Beurden (OPA). ,,Natuurlijk is ook de gemeente nalatig geweest. Als je met zoveel stof werkt, al is het zaagsel, moet dat afgezogen worden", geeft Smolders aan. Hij vindt het stuitend dat het rapport zolang op zich laat wachten. ,,Mensen zijn als een soort dwangarbeiders ingezet en gechanteerd met het stoppen van hun uitkering. Dit is schrijnend en had al lang uitgezocht moeten zijn." 

De gemeente moet haar verantwoordelijkheid nemen, zegt Van Beurden. ,,Dan zeg ik niet dat de gemeente schuld heeft, maar als ondernemer neem je risico's en ben je daar verantwoordelijk voor. Dan moet je niet duiken, maar voor je burgers gaan staan." 

BD nieuwsapp, download nu! Klik hier voor iOS of hier voor Android!
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Tilburg e.o.