Volledig scherm
Stil protest bij het NS-station in Tilburg. © Ben Ackermans/BD

NS vertoont zich niet: protest slachtoffers chroom-6 blijft stil

TILBURG - De NS zorgde voor twee grote apparaten om koffie te tanken, maar bleef verder afwezig. Het bleef dus bij een stil protest van een dertigtal chroom-6 slachtoffers bij het Tilburgse station.

Die demonstratie was vrijdagavond wel degelijk tegen NS/NedTrain gericht. Ze was bedoeld als drukmiddel voor een hogere vergoeding aan slachtoffers en nabestaanden dan de 7.000 euro die de gemeente Tilburg en de NS samen hebben voorgesteld. Maandagavond debatteert de Tilburgse gemeenteraad daar over. 

‘Wij hebben stress/ door NedTrain & NS/ zij vergiftigen ons met chroom 6' luidde de tekst op  een bord. 'Wij willen gerechtigheid’ vermeldde een spandoek. Veel in meest rode hesjes gestoken demonstranten droegen borden met de tekst ‘NS T-trom toxic kills’.  Na drie kwartier was het protest ten einde. 

In het reïntegratieproject tROM op het terrein van NedTrain werden 800 werklozen  tussen 2004 en 2012 verplicht onder meer oude treinen van het Spoorwegmuseum te schuren. Bij weigering werd gedreigd met het korten van hun bijstandsuitkering. De verf, en dus het stof dat loskwam, bevatte het giftige chroom-6. Dat is door NS/NedTrain willens en wetens verzwegen, concludeerde een onafhankelijke onderzoekscommissie. 

  1. Willem II - Ajax is al uitverkocht; Willem II - Fortuna bijna

    Willem II - Ajax is al uitver­kocht; Willem II - Fortuna bijna

    Ook bij de eerstvolgende thuiswedstrijd verwacht Willem II een vol stadion; dat is op zaterdag 30 maart (18.30 uur) tegen Fortuna Sittard. Voor dat duel zijn nog enkele honderden kaartjes beschikbaar. De Tricolores zijn na een moeizame seizoensstart inmiddels behoorlijk op dreef. Ze bereikten de bekerfinale en zijn na de uitzege bij Feyenoord (2-3) in het linkerrijtje van de eredivisie beland. Daardoor strijdt de ploeg van Adrie Koster op twee fronten voor een ticket voor Europees voetbal.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.