Volledig scherm
De 'Blauwe Engel' van het Spoorwegmuseum in 2014. Dit treinstel is in Tilburg opgeknapt in het kader van het re-integratieproject waarbij in totaal 589 mensen mogelijk in contact zijn gekomen met het giftige chroom 6. © Erik Swierstra / Wikimedia Commons

Onafhankelijk onderzoek naar tROM en chroom 6 in Tilburg

TILBURG - Er komt onafhankelijk onderzoek naar de werkomstandigheden bij tROM rond chroom 6. Daarnaast gaat de gemeente Tilburg een onafhankelijke vertrouwenscommissie instellen.

Dat zegt wethouder Erik de Ridder (CDA, Arbeidsmarkt) naar aanleiding van een reeks meldingen die bij onder meer het Brabants Dagblad zijn binnengekomen. Veel oud-deelnemers maken gewag van het ontbreken van beschermingsmiddelen en een uiterst dwingende werksfeer.

Vertrouwenscommissie
"Bij allerlei kleinigheden werd meteen gedreigd met korten op je uitkering", zegt Hakim van Lee die een aantal maanden treinen schuurde en lakte. Mensen kunnen zich telefonisch melden bij het CAOP. "Maar dat zit in Den Haag. Bij de vertrouwenscommissie kunnen ze ook persoonlijk hun verhaal kwijt, zegt De Ridder. Het onderzoek wordt ook ingesteld, omdat de gemeente voorziet dat er ook juridische procedures komen.

Pas in juni 2015 werd bekend dat het ook bij treinen is toegepast. De gemeente Tilburg heeft meer informatie over het gebruik van chroom 6 op de werkplaats op internet gepubliceerd.

Bent u in het verleden ook beroepsmatig in aanraking gekomen met chemische en/of gevaarlijke stoffen en heeft u hierdoor (gezondheids)klachten gekregen? Het Brabants Dagblad wil graag met u in contact komen. Stuur ons een bericht via oproep@bd.nl.