Volledig scherm
Yusuf Celik (PvdA) tijdens de bespreking van de schaderegeling voor slachtoffers in de chroom-6 kwestie in het Willem II-stadion. © ANP

PvdA: extra onderzoek chroom-6

TILBURG - Tilburg moet in de chroom-6 affaire aanvullend onderzoek laten doen naar andere schadelijke stoffen zoals zware metalen. Dat bepleit de raadsfractie van de PvdA naar aanleiding van een publicatie zaterdag in het Brabants Dagblad. Ook Hans Smolders wil opheldering. 

Twee deskundigen pleitten zaterdag in het BD onafhankelijk van elkaar voor extra onderzoek naar andere schadelijke stoffen dan chroom-6 in de verflagen op oude treinen. De gemeente Tilburg verplichtte werklozen om die af te schuren om zo weer arbeidsritme op te doen. 

Volgens chemicus Atie Verschoor en toxicoloog Jan Tytgaat is het waarschijnlijk dat er ook zware metalen in de verf zaten, zoals lood, cadmium, zink en nikkel. Die kunnen schade veroorzaken aan het centrale zenuwstelsel, nieren en lever.

Onduidelijkheid ongepast richting betrokkenen 

In een reactie stelden Burgemeester en wethouders van Tilburg vooralsnog geen aanleiding te zien voor extra onderzoek. Of dat nodig is, moeten volgens hen wetenschappers onder elkaar eerst uitmaken. Volgens het  RIVM,  dat het wetenschappelijk onderzoek naar chroom-6 in Tilburg grotendeels uitvoerde, is het echter niet aan haar om over nieuw onderzoek te beslissen. 

,,Die onduidelijkheid is ongepast richting betrokkenen. Er is voldoende aanleiding om te pleiten voor aanvullend onderzoek", vindt fractievoorzitter Yusuf Celik van de PvdA. Hij wijst erop dat het RIVM zelf ook al vaststelde dat oude verf vaak zware metalen bevat. 

Zo snel mogelijk debat

Hans Smolders stelt de publicatie maandag ook aan de orde tijdens het wekelijkse vragen-halfuurtje van de gemeenteraad. Celik  noemt het ongepast om via de media al vooruit te lopen om het inhoudelijke raadsdebat over de chroom-6 affaire. Dat moet volgens hem zo snel mogelijk plaats vinden. De gemeenteraad besloot medio februari al wel over de regeling die de gemeente en NS-Nedtrain hebben getroffen voor slachtoffers. 

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.