Volledig scherm
© Marc Bolsius

Sorry, geen hulp voor chroom-6-onderzoekers…

We hebben grote complimenten ontvangen voor ons spitwerk in de chroom-6-affaire. En een brief.

De brief kwam van de commissie die op verzoek van Tilburg onderzoek doet naar de zaak. Hij bevatte een alleszins vriendelijk verzoek om ons dossier met de onderzoekers te delen. We hebben - helaas - nul op het rekest moeten geven. Het klinkt onsympathiek, maar het is niet in ons belang om andere partijen op deze manier te helpen. Dat is zelfs in strijd met ons belang. Ik zal uitleggen waarom.

Eerst het geheugen even opfrissen: de chroom-6-affaire draait om het Tilburgse reïntegratieproject tROM. Daar moesten mensen met een bijstandsuitkering zonder veel bescherming treinstellen schuren. De verf, en dus het schuurstof, bevatte de giftige stof chroom-6. Het speelde in de jaren tussen 2004 en 2011, maar pas vorig jaar kwam de kwestie aan het licht. Sindsdien onderzoekt de onafhankelijke Commissie Tilburg chroom-6 de gevolgen voor de gezondheid, in opdracht van de gemeente Tilburg. Het Openbaar Ministerie is een onderzoek gestart. Het BD toonde begin deze maand aan dat zowel de gemeente als de NS had moeten weten dat deelnemers aan tROM gezondheidsrisico's liepen.

De vraag was dus of het BD zijn dossier wilde delen. Probleem is dat we door te delen, en dus samen te werken, in een andere positie komen. Dat kan ons eigen onderzoekswerk bemoeilijken wanneer we op zoek moeten naar bronnen, getuigen, mensen die iets weten. Lang niet iedereen staat te springen om in de publiciteit te komen met zijn verhaal. Wat dan helpt: mensen weten dat de redactie onafhankelijk opereert en geen ander belang heeft dan zaken aan het licht brengen. Dat kweekt goodwill of bezorgt ons net dat beetje voordeel van de twijfel dat de doorslag geeft. Wij zijn geen verlengstuk van de overheid. Omdat daar nooit een spoortje twijfel over mag bestaan, zijn we voorzichtig, op het overdrevene af. We delen dus ook geen dossiers.

Gelukkig voor de onderzoekers zijn onze verslaggevers precies en transparant over wat ze hebben gevonden. Lezen ze de verhalen goed, dan komen de onderzoekers vanzelf bij onze bronnen terecht. Heel veel materiaal kwam gewoon uit het archief van de NS.

Als we ze op die manier toch een handje helpen, is dat meegenomen. Want als in deze kwestie het recht zijn loop krijgt, dan kunnen we daar alleen maar blij om zijn.

Lucas van Houtert,
hoofdredacteur
Reacties: l.vhoutert@bd.nl

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement