Volledig scherm
Staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) kan zich de zorgen en onzekerheid die zij in de chroom-6-reconstructie van het Brabants Dagblad las 'goed indenken'. FOTO ANP BART MAAT © ANP

Staatssecretaris over chroom-6-schandaal in Tilburg: 'Gemeente eindverantwoordelijk'

DEN HAAG/TILBURG - In het Tilburgse chroom-6-schandaal is de gemeente eindverantwoordelijk. Dat antwoordt staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken) aan de Tweede Kamer. De SP had vragen gesteld naar aanleiding van een omvangrijke reconstructie in het Brabants Dagblad.

In Tilburg moesten honderden werklozen treinen schuren. Later bleek dat zij daarbij waren blootgesteld aan het kankerverwekkende chroom-6. Uit de reconstructie van het BD bleek dat zowel de gemeente als NS-dochter NedTrain bij het project grove steken liet vallen. Staatssecretaris Van Ark meldt nu dat beide 'een verantwoordelijkheid hadden om de gezondheid en de veiligheid' van de mensen te waarborgen. ,,De gemeente blijft eindverantwoordelijk."

Van Ark zegt verder dat ze zich de zorgen en onzekerheid die zij in het artikel leest 'goed kan indenken'. Op veel andere vragen die de SP stelt, luidt het antwoord dat onderzoek moet worden afgewacht. Gemeente en NedTrain laten beide onafhankelijk onderzoek doen.

Volgens de staatssecretaris is de regelgeving rond werken met chroom-6 inmiddels danig aangescherpt. Bedrijven zijn hierover geïnformeerd. In welke mate er controles plaatsvinden, vermeldt de staatssecretaris niet.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Tilburg e.o.