In de werkplaats van tROM, het toenmalige reïntegratiebedrijf van de gemeente Tilburg, werden treinen kaalgeschuurd.
Volledig scherm
In de werkplaats van tROM, het toenmalige reïntegratiebedrijf van de gemeente Tilburg, werden treinen kaalgeschuurd. © Transition Town Tilburg

Strafrechtelijk onderzoek naar Tilburgs chroom-6-schandaal

Justitie ziet voldoende aanknopingspunten voor strafrechtelijk onderzoek naar het Tilburgse chroom-6-schandaal. De bescherming van slachtoffers was ‘naar het zich laat aanzien vermoedelijk onvoldoende’, zegt zij.

Een jaar geleden meldde Justitie al dat zij een vooronderzoek deed naar de affaire. Dat gaf voldoende aanleiding om verder te graven - nu met de officiële status van een strafrechtelijk onderzoek. Het Openbaar Ministerie spreekt van een ‘complex onderzoek’ dat nog enkele maanden gaat duren.

Oude treinen

In Tilburg moesten zo’n 800 bijstandsgerechtigden van 2004 tot en met 2011 oude treinen opknappen. Pas jaren na het werklozenproject kwam aan het licht dat in de verf die van de treinen was geschuurd het gevaarlijke, kankerverwekkende chroom-6 kon zitten.

Justitie zegt nu uit te zoeken ‘of er gehandeld is in strijd met voorschriften op het gebied van arbeidsomstandigheden en milieu’. En: ,,Onderwerp van onderzoek is ook, wie of welke partij hiervoor mogelijk strafrechtelijk verantwoordelijk kan worden gehouden.”

Het werklozenproject was een samenwerking van de gemeente Tilburg, onderhoudsbedrijf NedTrain en het Spoorwegmuseum. Het museum leverde de treinen en NedTrain (dochterbedrijf van de NS) was eigenaar van de locatie waar gewerkt werd. Tientallen betrokkenen verklaarden tegenover het Brabants Dagblad al eerder dat de bescherming van werklozen schrijnend tekort schoot. Uit onderzoek van de krant bleek verder dat NedTrain de chroomverf tot de jaren 90 in de eigen werkplaatsen gebruikt had. Blijkbaar werd daaraan niet gedacht toen het project in Tilburg van start ging. Van de gevaren van chroom-6 was het bedrijf zich evenwel eind jaren 70 al bewust, bleek uit documenten die het BD vond.

Getuigen

Justitie laat weten dat er ‘informatie is gevorderd’ en dat meerdere getuigen worden gehoord. Het onderzoek, uitgevoerd door de politie, staat onder leiding van het Functioneel Parket. Dat is een specialistisch, landelijk opererend onderdeel van het Openbaar Ministerie, dat zich onder meer toelegt op milieucriminaliteit.

De gemeente Tilburg heeft twee jaar geleden al een onafhankelijke commissie ingesteld om de zaak te onderzoeken. Die belooft, na meerdere vertragingen, op 31 januari 2019 met conclusies te komen. Een groot deel van het werk heeft de commissie uitbesteed aan het RIVM.

Defensie

Het RIVM deed ook onderzoek bij Defensie, waar personeel eveneens met chroom-6-verf in aanraking kwam. Conclusie daar was dat Defensie aansprakelijk is, mede door onvoldoende beschermingsmaatregelen. Het OM zegt ook naar die kwestie gekeken te hebben, maar: ,,Het OM kan Defensie niet vervolgen indien zou blijken dat er strafbare feiten door Defensie zouden zijn gepleegd. De staat is immuun voor strafvervolging.”

Bekijk hier de eerder gemaakte video met slachtoffers van chroom-6: 

Tilburg e.o.