Volledig scherm
PREMIUM
'Het Waalwijks heeft 32 klinkers, het ABN maar 15.' © copyright Marc Bolsius

Brabants dialect 'is wir himmel van deeze tèèd'

WAALWIJK - Als 28-jarige bijna 24/7 met het Brabantse dialect bezig zijn, daarvan zeggen andere jongeren misschien: je bent goed gek. Of zoals dat in Waalwijks dialect zou klinken, ‘zedde besoodemieterd’. Maar wie Yoïn van Spijk vol passie hoort praten over dialect en streektalen, wordt vanzelf enthousiast.

Voorzitter van de dialectgroep Wollukse Praot van Stichting Langstraats in woord en beeld, redacteur van het blad Met Gansen Trou van Heemkundekring Onsenoort. En alsof dat niet genoeg is, is hij ook lid van de Heemkundekring Sprang-Capelle om het specifieke Sprangs-Capelse dialect in kaart te brengen. Tel daarbij op dat Van Spijk eindredacteur is van een 176 bladzijden tellend boek over het Waalwijks dialect en ook nog eens een drukke baan heeft bij een educatieve uitgeverij, dan komt vanzelf de vraag op of die man nog weleens buiten komt. ,,Ja hoor, genoeg", zegt hij. ,,Al is dat soms om lezingen of presentaties te geven over dialect.'' Logisch, want de Drunenaar groeit langzamerhand uit tot een instituut.

  1. Met loeiende sirenes op pad met de Brabantse brandweer: echte beelden geven inkijkje in heftig werk
    video

    Met loeiende sirenes op pad met de Brabantse brandweer: echte beelden geven inkijkje in heftig werk

    Een vrachtwagen die vastzit onder het beruchte viaduct in Waalwijk. Een auto die spontaan in brand vliegt op een drukke rotonde in Breda. Een persoon die uit het koude water wordt gered in Geertruidenberg. Deze beelden staan gebrand op het netvlies van de brandweerlieden die dagelijks met spoed uitrukken. Voor wie altijd al een keer heeft willen meegaan met ze, kan dat doen in deze eerste aflevering van de vlog van Brandweer Midden- en West-Brabant.