Volledig scherm
Marielle Tolsma en Lindsay Jane Mills.

'In het veld zijn we beesten'

Van origine is rugby een mannensport, maar Mariëlle Tolsma uit Etten-leur en Lindsay Jane Mills uit Breda voelen zich als een vis in het water bij Rugby Club Etten-Leur (REL).

Mills is lid van het eerste uur, sinds de oprichting van het damesteam vijf jaar geleden. Ze werkte in de kroeg waar Heren 1 vaak een afzakkertje kwam nemen. 'Dit is echt een sport voor jou', zeiden de mannen in koor. Ze kwam, zag en werd verliefd op de klei en de rugbybal. Tolsma kwam drie jaar geleden binnen bij REL doordat haar dochter en vriend er rugbyen. Zelf heeft ze nooit binnen de lijnen gestaan, al had ze het best gewild. ,,Daar ben ik nu te oud voor. Had ik dit maar eerder ontdekt. Ik kom hier heel graag, zo'n drie keer per week."

Respect

Rugby is een sport van respect, maar ook van tradities. Zo is er de 'oudelullenavond', iedere eerste dinsdag van de maand, waar eigenlijk alleen mannelijke leden welkom zijn. Sporadisch lopen nu ook vrouwen binnen, net klaar met hun training. ,,Traditie, ach, de dames brengen wat verandering. Kan geen kwaad", zegt Tolsma, die bardiensten draait, wedstrijdfoto's maakt en de Facebookpagina beheert.

Ook Mills staat achter de bar. Daarnaast verricht ze hand- en spandiensten als scheidsrechter. Daarmee helpt ze REL en andere verenigingen die jeugdtoernooien organiseren uit de brand. ,,De rivaliteit die heerst bij andere sporten, kennen we niet", legt ze uit. ,,Binnen de lijnen zijn we beesten. Maar stappen we van het veld, dan geven we elkaar een hand en zijn we maten."

Stemmen

BD houdt de verkiezing ‘Clubhelden van de amateursport’. Iedereen kan een clubheld aandragen en stemmen op bd.nl/clubhelden. Je stemt op een persoon en geeft een motivatie waarom deze held moet winnen. Stem tot met 31 oktober op jouw clubheld en maak zelf kans op een lotenpakket.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

poll

Voor welke doelman moet Adrie Koster kiezen bij Willem II?

Voor welke doelman moet Adrie Koster kiezen bij Willem II?

  • Timon Wellenreuther (23%)
  • Mattijs Branderhorst (77%)
1122 stemmen

poll

Jeffrey Herlings moet Sportman van het Jaar worden

Jeffrey Herlings moet Sportman van het Jaar worden

  • Eens (78%)
  • Oneens (22%)
566 stemmen