Volledig scherm
Politiek in Gestel wil geen megastallen. © anp

Politiek Sint-Michielsgestel laat ferm nee horen tegen megastallen

Sint-Michielsgestel - Op de VVD na zijn alle partijen in Sint-Michielsgestel het eens over de toekomstige groei van agrarische bedrijven. Varkensbedrijven met meer dan 10.000 dieren (megastallen) zijn niet welkom in Gestel. De VVD vindt dat er met alle regels in de hand én innovatie wel wat moeten kunnen op dit gebied.

De meeste politieke partijen in Sint-Michielsgestel gooien de deur op slot als het gaat over de komst van megastallen binnen de gemeentegrenzen. Dat blijkt uit de Kieswijzer van het Brabants Dagblad die de partijen hebben ingevuld (bd.nl/kieswijzer).

Op de stelling 'varkensbedrijven met meer dan 10.000 dieren zijn niet welkom in Sint-Michielsgestel' geven zes van de acht partijen een ja. GroenLinks heeft de kieswijzer niet ingevuld, en de VVD staat op het standpunt dat de overheid zich zo min mogelijk moet bemoeien met ondernemers. ,,Binnen de afspraken die er landelijk, regionaal en plaatselijk al liggen, moet er veel kunnen. Maar dat dan wel in combinatie met innovatie van boerenbedrijven", zegt de VVD.

Om te weten waar de politiek in Gestel het over heeft de laatste stand van zaken in de agrarische sector: Sint-Michielsgestel heeft 41 melkveebedrijven met 11.000 dieren, 24 varkensbedrijven met 54.000 dieren en 4 kippenbedrijven met 63.000 dieren. Van de totale oppervlakte van de gemeente is ruim zeventig procent landbouwgrond, vooral gras en mais.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement