Volledig scherm
De gemeenteraadsfractie van het CDA in Boxtel bestaat louter uit vrouwen: Vera Brouns, Hélène van As en Kübrâ Atalay (vlnr). © CDA Boxtel

Vrouwen zwaar ondervertegenwoordigd in gemeenteraden Meierij, behalve in Boxtel

HAAREN - Een navrante constatering en al helemaal aan de vooravond van Internationale Vrouwendag: het aantal vrouwelijke gemeenteraadsleden is dun gezaaid in de Meierij. Boxtel uitgezonderd. Daar is net iets meer dan de helft van de raadsleden een vrouw.  Hoe schril steekt dat af bij Haaren, waar slechts twee vrouwen in de gemeenteraad zitten.

,,Wij hebben altijd bar weinig vrouwelijke raadsleden gehad", zegt politiek veteraan en wethouder Johan van den Brand van Samenwerking'95 uit Haaren. Zijn partij is daarop geen uitzondering. De huidige zes raadsleden zijn allemaal mannen. Op de kandidatenlijst van zijn partij, voor de verkiezingen op 21 maart, prijken liefst 24 namen, maar welgeteld één vrouw, op een verkiesbare plek zes. Van den Brand baalt van die onderbezetting aan vrouwen. ,,We hebben vaak geprobeerd om meer vrouwen warm te maken voor de lokale politiek. Waarom het nooit is gelukt? Geen flauw idee."

Quote

Jammer genoeg onderschat­ten te veel vrouwen hun eigen kwaliteiten."

Ans Beijens, lijsttrekker CDA Haaren

CDA-lijsttrekker Ans Beijens is een van de twee vrouwen in de Haarense raad. Zij heeft wèl gedachten over het vrouwengebrek daarin. ,,De raad is hier altijd door mannen gedomineerd en dat stoot vrouwen af. In Haaren heerst nog een traditionele rolverdeling tussen mannen en vrouwen. En mannen zijn nu eenmaal meer uitgesproken dan vrouwen; ze laten eerder hun mening horen. Jammer genoeg onderschatten te veel vrouwen hun eigen kwaliteiten."

Geen vrouwenschaarste in Boxtel

Van een vrouwenschaarste heeft het CDA in Boxtel helemaal geen last. De driekoppige raadsfractie bestaat louter uit vrouwen. Van de eerste zes kandidaten op de kieslijst zijn er vijf vrouw.  Fractievoorzitter Hélène van As: ,,Het zit 'm in onze aanpak. We benaderen vrouwen tijdig, niet pas een paar maanden voor de verkiezingen. We vragen ook niet meteen of ze in de raad willen, maar laten hen eerst op hun gemak kennis maken met onze partij, onze beginselen en de mensen die lokaal actief zijn. Zo ervaren ze dat hun inbreng gewaardeerd wordt en dat ze in een prettige sfeer politiek actief kunnen zijn. Maar meer vrouwen is geen doel op zich. Het gaat ons om goed raadswerk verrichten, voor heel Boxtel."

Quote

Mijn harten­kreet: vrouwen meld je aan bij de politieke partij van jouw keuze. Die zal jou met open armen ontvangen.

Hélene van As, fractievoorzitter CDA Boxtel

Als enige gemeente in de Meierij telt Boxtel meer vrouwen dan mannen in de raad, 12 om 11. Dik boven het landelijke gemiddelde van 28 procent vrouwelijke raadsleden. Volgens lijsttrekker Mariëlle van Alphen van Balans (3 vrouwen, 1 man in de raad) is daar geen duidelijk aanwijsbare reden voor. ,,Ik kan alleen dit bedenken: als veel enthousiaste vrouwen politiek actief zijn, trekken ze in hun netwerken gemakkelijker andere vrouwen aan." Dat is ook de ervaring van CDA'er Hélène van As.

Volledig scherm
Mariska Sturkenboom van DorpsGoed: ,,Niet overal staan vrouwen hoog op de kandidatenlijsten voor de gemeenteraadsverkiezingen. Maar met voorkeursstemmen kunnen ze toch in de raad komen. Als maar genoeg mensen op vrouwen stemmen". © BOXimages
Quote

De meeste partijen zoeken naar bestuur­lijk actieve mensen, in verenigin­gen bijvoor­beeld. Dan kom je vaak bij mannen uit. Wij zoeken verder.

Mariska Sturkenboom, lijsttrekker DorpsGoed Sint-Michielsgestel

Gestel

Een dorp verderop, in Sint-Michielsgestel, zitten slechts zes vrouwen in een raad van 21 leden. Maar bij DorpsGoed is aan vrouwen geen gebrek; op de kandidatenlijst staan vier vrouwen bij de eerste acht. Volgens fractievoorzitter Mariska Sturkenboom is dat dankzij de juiste benadering van vrouwen. ,,De meeste partijen zoeken naar bestuurlijk actieve mensen, in verenigingen bijvoorbeeld. Dan kom je vaak bij mannen uit. Wij zoeken verder, gaan met vrouwen in gesprek over thema's die hen raken, zoals onderwijs, sport en veiligheid. We vragen hen hoe dingen beter georganiseerd kunnen worden. Natuurlijk hebben ze daar ideeën over."

In Meierijstad zitten negen vrouwen in de 35-koppige gemeenteraad. In die gemeente zijn vanwege de recente fusie geen raadsverkiezingen.

Nog stemadvies nodig? Maak gebruik van onze KiesWijzer: www.bd.nl/kieswijzer

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement