Volledig scherm
Onderhandelaars uit de Bossche politiek in gesprek met inwoners bij winkelcentrum De Rompert. © @BD

En nu de komende vier jaar met de Bossche bevolking in gesprek zien te blijven

DEN BOSCH – In de bus en naar het winkelcentrum om maandag te eindigen op het plein voor het station in Rosmalen. De vijf politieke partijen die inmiddels al weer drie weken bezig zijn om een nieuwe coalitie in Den Bosch te vormen, praten met de bevolking. Niet over het te sluiten akkoord, maar met wat omschreven wordt als burgerparticipatie.

De onderhandelaars van VVD, D66, GroenLinks, CDA en Rosmalens Belang stonden er zaterdagmiddag een beetje verloren bij. Het liep voor de ingang van winkelcentrum De Rompert nu niet bepaald storm. En al helemaal niet om de heren en vrouwen politici in te peperen wat er de komende jaren in hun directe omgeving moet gebeuren. Het moest vooral gaan over de manier de burger daarbij  betrokken kan worden.

Vier vragen stonden centraal: Wat houdt u bezig in uw woonplaats? Hebt u hierover weleens contact met de gemeente? Wat vindt u van het idee om meer met elkaar samen te werken? Welke ideeën heeft u over samenwerking met ons? En dan blijkt in de gesprekken met de raadsleden dat het vooral over problemen dicht bij huis gaat: van stoeptegels die door wortelgroei scheef liggen tot veiligheid op straat als de stoplichten ’s avonds oranje knipperen. ,,Dit geeft toch weer nieuwe inzichten’’, reageert Antoon de Groot van Rosmalens Belang.

,,Burgerparticipatie vergt een andere bestuursstijl’’, meent Ralph Geers van de VVD, de grootste partij in Den Bosch. ,,Omdat we de mensen eerder en beter bij de plannen moeten betrekken. Ja, we hadden de mensen ook vóór de verkiezingen kunnen benaderen, maar we moeten ook de komende vier jaar met elkaar in gesprek blijven.’’

Onderhandelingen

De onderhandelaars houden de kaken stevig op elkaar als het gaat over de onderhandelingen van de afgelopen weken. Inhoudelijk willen ze niets kwijt. Nou vooruit, een beetje. In het te sluiten bestuursakkoord moet volgens Geers een alinea burgerparticipatie opgenomen worden. ,,Nee, we leggen burgerparticipatie niet neer bij één wethouder. Het is belangrijk genoeg om dit in elke portefeuille te regelen’’, aldus de Groot.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement