Shinzo Abe
Volledig scherm
Shinzo Abe © EPA

Japanse premier Abe stelt voor Olympische Spelen jaar uit te stellen

De Japanse premier Shinzo Abe heeft bij het Internationaal Olympisch Comité voorgesteld om de Olympische Spelen met één jaar uit te stellen. Dat meldt de Japanse publieke omroep.

Abe had vanmiddag een telefonisch gesprek met het IOC en diverse Japanse overheidsfunctionarissen over het mogelijke uitstel van de Spelen. De Olympische Spelen zouden van 24 juli tot en met 9 augustus gehouden worden in Tokio, maar door de coronacrisis lijkt dat onmogelijk.

Meerdere sportbonden hebben al aangegeven dat uitstel de beste optie is. Landen als Australië en Noorwegen hebben zelfs al aangegeven sowieso niet te gaan mochten de Spelen toch nog doorgaan.

Het IOC moet daar nu een beslissing over nemen. Volgens persbureau Reuters vergadert het IOC-bestuur later op dinsdag om het voorstel van de Japanse premier te bespreken. Vorige week al besloot de Europese voetbalbond UEFA om het EK van komende zomer te verplaatsen naar volgend jaar. Het Europese voetbaltoernooi wordt in twaalf verschillende landen gespeeld, onder meer in Nederland (Amsterdam). Als gevolg van de coronacrisis moet vrijwel de hele sportkalender voor dit jaar en ook voor de komende jaren worden aangepast.