Amerikaans coronavaccin slaat aan: ‘Mogelijk nog dit jaar op de markt’
Hoopvol nieuws uit de Verenigde Staten: een experimenteel vaccin van farmaceut Moderna is goed aangeslagen bij 45 proefpersonen. Bij ieder van hen werden antistoffen tegen het coronavirus aangetroffen, zo laat de Amerikaanse multinational weten.
Delen per e-mail
Ook bleven de bijwerkingen beperkt: een handvol proefpersonen kreeg last van hoofdpijn, vermoeidheid en misselijkheid. Het merendeel ondervond helemaal geen klachten. Volgens de farmaceut zorgt het vaccin voor een ‘snelle en sterke reactie tegen het coronavirus’.
Moderna wil nog deze maand starten met een grote proef waaraan zo'n 30.0000 proefpersonen deelnemen. In het gunstigste scenario komt het vaccin nog dit kalenderjaar op de markt, stelt een woordvoerster van het bedrijf: ,,Het is de bedoeling dat we in ieder geval begin volgend jaar zo’n 300 miljoen doses van vaccin beschikbaar hebben.”
‘Resultaten zeer bemoedigend’
Het is de bedoeling dat we in ieder geval begin volgend jaar zo’n 300 miljoen doses van vaccin beschikbaar hebben
Zo ver is het echter nog niet: zo is het onder meer onduidelijk hoe lang de immuniteit van het vaccin aanhoudt. Weliswaar hebben alle proefpersonen nu antistoffen tegen corona, het is niet uitgesloten dat de afweer tegen corona na verloop van tijd afneemt. Moderna houdt dat de aankomende maanden in de gaten bij de eerste groep van 45 proefpersonen, aldus de woordvoerster.
Anthony Fauci, directeur van het Nationaal Instituut voor Infectieziekten en adviseur van president Donald Trump, noemt de resultaten van Moderna ‘zeer bemoedigend’. Tegelijkertijd temperde hij op de Amerikaanse televisie enigszins de verwachtingen: ,,Geen enkel vaccin geeft 100 procent bescherming. Daarnaast kan het zomaar nog eens anderhalf jaren duren voordat iedereen in de Verenigde Staten toegang heeft tot het vaccin.”
Het experimentele vaccin van de Amerikanen wijkt af van de meeste andere coronavaccins die nu in ontwikkeling zijn. Waar de meeste vaccins het virus nabootsen en een natuurlijke afweerreactie uitlokken, zit in het vaccin van Moderna een genetische code die ervoor zorgt dat cellen de benodigde antistoffen aanmaken.
China test op militairen
Moderna is niet de enige farmaceut die stappen maakt in de zoektocht naar een vaccin. Het verst gevorderd lijkt op dit moment AstraZeneca, dat in samenwerking met de universiteit van Oxford nog dit najaar een vaccin op de markt hoopt de brengen. Momenteel wordt dat vaccin getest in Brazilië en Zuid-Afrika. De Nederlandse regering heeft inmiddels zo’n 300 miljoen doses van dat vaccin besteld.
Ook in China zijn twee farmaceuten - Sinovac en CanSino - inmiddels gestart met het op grote schaal testen van potentiële vaccins. Dat gebeurt onder meer op militairen van het Chinese leger. Net zoals in de Verenigde Staten zijn de eerste resultaten hoopvol en kan, zo stellen de farmaceuten, een vaccin mogelijk rond de jaarwisseling klaar voor gebruik zijn.
Al onze video's over het coronavirus vind je in deze playlist.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Groep Nederlanders vast op Canarische Eilanden: ‘Passagiers in de kou laten staan’
Een groep van ongeveer 25 Nederlanders zit vast op de Canarische Eilanden, nadat ze vandaag geweigerd werden op vlucht HV 6456 van Transavia naar Amsterdam. De reizigers zouden niet voldoen aan de nieuwe corona-eisen die Nederland stelt bij binnenkomst op Schiphol. -
PREMIUM
Massavaccinatie? De vraag is hoe Rusland aan het getal 1,5 miljoen komt
Rusland zou zijn overgeschakeld van een 'grootschalige' vaccinatie tegen het coronavirus naar 'massale' inenting. Russische statistici geloven er niets van. -
Amerikaanse Senaat stemt snel in met Yellen als eerste vrouwelijke minister van Financiën
Janet Yellen, door president Joe Biden naar voren geschoven als minister van Financiën in zijn kabinet, kan rekenen op steun van een meerderheid in de Senaat. Yellen, tussen 2014 en 2018 al voorzitter van de Federal Reserve, zal als eerste vrouw worden benoemd tot minister van Financiën van de Verenigde Staten. -
Storing in coronadatabase: gegevens kwijt over kinderen en zorgverleners
Door een storing in de database waarin informatie over geteste coronapatiënten wordt opgeslagen, waren belangrijke gegevens van het bron- en contactonderzoek kwijt. Zo was onduidelijk hoeveel kinderen, zorgverleners en leraren afgelopen week besmet raakten. -
Schippers bootongeluk Nederlands personeelsuitje moeten hoge schadevergoeding betalen
De bestuurders van twee bootjes vol Nederlanders die vorig jaar op elkaar botsten op de Schelde, is een voorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd. Ze voeren ‘onverantwoord’ hard en te dicht langs elkaar, oordeelt de rechtbank. Die legde hun bovendien een hoge schadevergoeding op, die mogelijk meteen het einde van hun bedrijf inluidt.
-
Tweelingzus (96) sterft 2 dagen vóór vaccinbrief aan corona, zus overleeft virus
Overlijden aan het coronavirus terwijl je in de wacht staat om het verlossende vaccin te krijgen. Het overkwam de 96-jarige Doris Hobday, de helft van de oudste identieke tweeling van het Verenigd Koninkrijk. Haar overlijden dompelt de familie en Britse showbizz in diepe rouw. Hobday en haar zus, die inmiddels uit het ziekenhuis is ontslagen, groeiden in de loop der jaren uit tot geliefde talkshowgasten. -
Advocaat van neonazi die Duitse ‘migranten-politicus’ zou hebben gedood: Geen moord maar doodslag
De extreemrechtse Duitser die in Frankfurt terechtstaat voor het doodschieten van een regionale politicus, in juni 2019, pleegde geen moord maar doodslag. Dat verklaarde zijn advocaat vandaag in de rechtszaal. Hij vroeg een ‘evenredige’ straf voor zijn cliënt tegen wie de openbaar aanklager levenslang met tbs eiste. -
VIDEO
TERUGLEZEN | Positieve eerste tests ‘Nederlands vaccin’, 9 handhavers gemeente Schiedam besmet
In de strijd tegen het coronavirus werden vandaag twee wetenschappelijke overwinningen geboekt. Het farmaceutische bedrijf Synairgen zegt een doorbraak te hebben bereikt met een middel op basis van de stof interferon-bèta. Coronapatiënten die het eiwit inademden zouden 79 procent minder kans op ernstige klachten hebben. Ook het Britse vaccin dat Nederlanders moet beschermen tegen het coronavirus is goed aangeslagen bij een eerste groep proefpersonen. Dat concluderen onderzoekers van de universiteit van Oxford. We houden je hieronder in ons blog op de hoogte van het laatste coronanieuws. De afgelopen dagen lees je hier terug. Het nieuwe blog tref je hier.