Avondklok steeds dichterbij, ook in Tweede Kamer groeit de steun
VideoEr lijkt alsnog een avondklok te worden ingesteld. In de Tweede Kamer tekent zich langzamerhand een meerderheid af die dit steunt. Volgens ingewijden bereidt het kabinet de maatregel al voor, morgen worden in ieder geval extra maatregelen afgekondigd, liet minister Hugo de Jonge vanmiddag weten.
Delen per e-mail
Daarom wordt woensdag, waarschijnlijk rond 13.00 uur, een persconferentie gehouden. Anders dan gebruikelijk is dit eerder op de dag en niet om 19.00 uur, zodat de Tweede Kamer de kans heeft er meteen over in debat te gaan.
Het instellen van de avondklok is nog niet in beton gegoten, omdat er een nader advies van het OMT moet komen vandaag, waaruit de ‘opbrengst’ van de maatregel zou moeten blijken. ,,Maar we zitten eigenlijk met twee uitbraken ineen: van het gewone coronavirus en de Britse variant, daardoor kunnen we geen enkele maatregel taboe verklaren”, aldus een betrokkene.
Het kabinet gaat er in het scenario vanuit dat de avondklok gaat gelden tot 9 februari. Op overtreding zou een boete komen te staan van 95 euro. Maar over hoe laat de avondklok dan zou ingaan, wordt ook nog gesteggeld: 20.00 uur is een optie, maar 24.00 uur 's avonds ook.
Luister voor het laatste nieuws naar de AD Nieuws Update:
De AD Nieuws Update verschijnt elke werkdag op Spotify en Apple Podcasts.
Thuis
Er wordt ook nog gekeken naar het beperken van bezoek thuis. Nu is het advies daarvoor nog twee gasten maximaal, maar dat zou teruggebracht kunnen worden naar één. Ook liggen er nog mogelijkheden om reisrestricties op te leggen, bijvoorbeeld dat mensen niet hun provincie mogen verlaten, behalve bij hoge uitzondering.
Alles is er volgens ingewijden op gericht om het aantal besmettingen extra te drukken, ‘zodat de scholen weer open kunnen op 9 februari’.
In de Tweede Kamer was tot vorige week echter nog helemaal geen meerderheid voor zo’n ‘ingrijpende maatregel’ als een avondklok. Maar inmiddels klinkt achter de schermen dat PvdA en GroenLinks niet van plan lijken om de avondklok te blokkeren. Wel willen ze overtuigd worden, maar het tegenhouden doen ze waarschijnlijk niet. Daarmee zou er een meerderheid in de Tweede Kamer zijn.
Kritiek klinkt er overigens nog wel. ,,Mensen zijn het al zat, laat staan als je hun rondje wandelen of hardlopen ’s avonds af gaat pakken’’, zegt een ingewijde. ,,Dan zouden ze wel eens zoiets kunnen hebben van: lazer dan maar op met die andere maatregelen, ik kap ermee.”
Luister nu naar onze politieke podcast Politiek Dichtbij:
Partijen klagen achter de schermen ook al dat de huidige maatregelen nog beter nageleefd én gehandhaafd zouden kunnen worden. Bijvoorbeeld als het gaat om thuiswerken, het handhaven en controleren van coronaquarantaine en het beperken van internationaal vliegverkeer.
In dat laatste geval wordt bekeken of mensen die naar Nederland reizen niet alleen een negatieve uitslag van een PCR-test moeten kunnen tonen, maar ook nog een sneltest moeten doen. Nu geldt de sneltestregel alleen voor Zuid-Afrika en het Verenigd Koninkrijk.
In een brief aan de Tweede Kamer legt minister Hugo de Jonge (Zorg) summier uit dat nieuwe maatregelen evenwel onvermijdelijk zijn. ,,Het OMT heeft in haar 96ste advies aangegeven dat het landelijke beeld van de besmettingscijfers in algemene zin zeer zorgelijk blijft. De nieuwe virusvarianten kunnen hier in de komende weken in sterkere mate aan gaan bijdragen. Het kabinet acht het daarom noodzakelijk op de kortst mogelijke termijn extra maatregelen te treffen.”
Het kabinet wil morgen om 09.00 uur de knoop doorhakken, dan moet helder worden welke extra maatregelen van kracht worden.
Bekijk hier onze video’s over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
OMT-ADVIES/VIDEO
Hugo de Jonge kondigt grof geschut aan: in de loop van de lente 2,5 miljoen prikken per week
In de race tussen het virus en zijn bestrijders kondigt minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) grof geschut aan: hij bereidt nu grootschalige vaccinatie voor om maximaal 2,5 miljoen inentingen per week te zetten vanaf ‘de loop van het tweede kwartaal’. Ook het testen moet massaler: de PCR-capaciteit moet naar dagelijks 200.000 tests. -
PREMIUM
Selfies met Baudet vanachter een plastic scherm: ‘Voor de duidelijkheid: ik ga mij niet laten vaccineren’
De coronasceptische Thierry Baudet is de enige lijsttrekker die dag na dag de straat op gaat in de verkiezingscampagne, zoals vandaag in Harderwijk. En passant trekt hij vast de betrouwbaarheid van de verkiezingen in twijfel. -
PREMIUM
Ploumen wil massa om Rutte naar links te drukken: ‘Het moet samen met GroenLinks of SP’
Lilianne Ploumen heeft nog één maand om de PvdA-boodschap aan de man te brengen. Vooralsnog maakt zij zich geen zorgen. ,,Iedereen lijkt alweer vergeten dat wij de grootste werden bij de Europese verkiezingen.’’ -
Gaykrant kaapt billboard-actie huwelijkse trouw van SGP
Een billboardactie voor huwelijkse trouw van de SGP krijgt een andere wending. De christelijke partij vroeg mensen te stemmen op drie mogelijke billboards die verwijzen naar drie websites. Maar de partij vergat twee van die drie domeinnamen te registreren, ontdekte de Gaykrant. En nu verwijst de koploper van de onlinestemming, onelifestand.nl, naar het onlineplatform voor lhbti’s. -
CDA-kopstuk Pieter Omtzigt neemt gas terug: ‘Het was een veelbewogen jaar’
Pieter Omtzigt, de nummer twee op de kandidatenlijst van het CDA, neemt de komende tijd wat gas terug. In een korte telefonische reactie laat hij weten toe te zijn aan rust. „Het afgelopen jaar was veelbewogen en heel druk. En ja, dan is rust soms ook nodig.”
-
Na D66 dienen PvdA en GroenLinks zelfde abortusvoorstel in: ‘Ze wilden niet met ons meedoen’
D66 enerzijds en GroenLinks en PvdA anderzijds komen deze week apart van elkaar met voorstellen om de verplichte minimale bedenktermijn van vijf dagen bij abortus af te schaffen. ,,We hebben ze gevraagd, maar ze wilden niet meedoen.” -
Peiling: VVD daalt vier zetels, JA21 en Volt virtueel in de Kamer
Als er nu verkiezingen worden gehouden, zou de VVD de grootste partij worden, maar de partij verliest wel vier zetels ten opzichte van twee weken geleden. De partij van premier Rutte zou 39 zetels krijgen, tegen 43 in de vorige peiling van onderzoeksbureau I&O. Bij de vorige Kamerverkiezingen kreeg de VVD 33 zetels. -
Video
Van Dissel: zo’n 41.000 ziekenhuisopnames voorkomen door lockdown en avondklok
Het kabinet heeft ongeveer 41.000 ziekenhuisopnames voorkomen door de instelling van een avondklok, de bezoekbeperking tot één persoon en de lockdown. Dat staat in een presentatie van RIVM-directeur Jaap van Dissel aan de Tweede Kamer.