Avondklok verlengd tot 15 maart, de eerste dag van de verkiezingen
De avondklok wordt in principe verlengd tot maandag 15 maart. Een week eerder neemt het kabinet een nieuw besluit over de maatregel, melden ingewijden. Mogelijk wordt het straatverbod dan weer verlengd, afhankelijk van de coronasituatie op dat moment.
Delen per e-mail
Premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge zullen dat volgens de bronnen vanavond bekendmaken. De avondklok is sinds zaterdag 23 januari van kracht. Mensen mogen dan tussen 21.00 en 04.30 uur niet zonder geldige reden op straat zijn.
Verkiezingen
Op 15 maart is ook de eerste dag van de landelijke verkiezingen, die dit jaar drie dagen duren. De eerste twee dagen zijn stembureaus open voor met name kiezers met een kwetsbare gezondheid. Andere kiezers die dan komen, worden niet geweigerd.
Het kabinet denkt ook na over de horeca en een mogelijk pad om straks langzaam te kunnen heropenen. Maar het is volgens ingewijden nu nog te vroeg om hier concrete stappen in te zetten, omdat alles erop gericht is om juist grotere groepen mensen te vermijden. Door de hogere besmettingscijfers met het coronavirus de afgelopen week is dat nog te riskant.
Boetes
De avondklok kreeg gisteren officieel een nieuwe wettelijke basis. Dat betekent dat de boetes die het afgelopen weekend zijn opgelegd voor overtreding van het straatverbod, nog onder de oude juridische grondslag vallen.
De kans bestaat dat de boetes (95 euro) van tafel gaan. Sinds het begin van de avondklok op 23 januari zijn er 33.000 bekeuringen uitgedeeld, meldde het Openbaar Ministerie (OM) afgelopen vrijdag.
Het gerechtshof in Den Haag zal komende vrijdag bepalen of de oude basis voor de avondklok voldoende is of niet. Als het hof net als de rechtbank vindt dat dit niet het geval is, dan heeft dat waarschijnlijk gevolgen voor de boetes die zijn opgelegd. Het Openbaar Ministerie (OM) en Grapperhaus zullen daarover met elkaar in overleg gaan. Als het hof de oude verankering alsnog goedkeurt, verandert er niets, meldt het ministerie.
Bekijk hieronder onze video's over de lockdown.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Video en update
Ontruiming parken om drukte: twee arrestaties in Amsterdam, driehoek bespreekt ‘afkoelperiode’
Het mooie weer en de extreem zachte temperaturen hebben woensdagmiddag in een aantal steden een grote toeloop op de parken veroorzaakt. Op sommige plaatsen was het vanmiddag zo druk dat gemeenten en politie ingrepen, zoals in het Vondelpark. Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam reageerde woedend op de ‘massale overtreding van de coronaregels’ en overweegt een ‘afkoelperiode’ voor het park. -
Toezichthouder: Advocaten kantoor Ficq & Partners lekten geen informatie aan Taghi
De deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten heeft bekend gemaakt dat uit onderzoek is gebleken dat de advocaten van het kantoor Ficq & Partners Advocaten geen informatie hebben gelekt aan de organisatie van Ridouan Taghi. Het OM maakte deze verdachtmakingen in augustus vorig jaar bekend in een berucht proces-verbaal. -
Coronavirus
LIVE | Bruls: handhaven horeca noodzakelijk, maar ik hoop op versoepeling
De afgelopen 24 uur zijn er 5151 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het aantal positieve tests zit flink in de lift. Het totaal aantal opgenomen COVID-patiënten in Nederland bedraagt nu 1864, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Het LCPS meldt verder dat zowel de instroom als de bezetting van de ziekenhuizen momenteel stabiel is. Ook vandaag houden we je op de hoogte van alle ontwikkelingen in ons liveblog. Oudere berichten vind je hier. -
frank in quarantaine
Als niet het doel belangrijk is maar de (geestelijke) reis, wat haal ik dan uit deze lockdown?
Net als veel Nederlanders blijft journalist Frank Poorthuis thuis. Frank zit in de risicogroep. Verslag van dag 344. Lees alle eerdere afleveringen hier terug. -
VIDEO
Rutte wil risico nemen nu Nederlanders de coronamaatregelen ‘aardig zat zijn’
Het kabinet wil versoepelingen toestaan en daarbij een ‘beetje risico nemen’, omdat Nederland de coronamaatregelen ‘zat is’. ,,Op zijn Hollands gezegd: het moet wel vol te houden zijn", zei premier Mark Rutte vanavond tijdens een persconferentie.
-
PREMIUM
Advocaat van verdachten bij grootste heroïnesmokkel ooit: ‘Ze zijn misbruikt’
De twee broers (60 en 62) uit Sint Willebrord die worden verdacht van betrokkenheid bij de grootste heroïnesmokkel die ooit is ontdekt in Nederland, zeggen dat ze niet schuldig zijn. -
Jongetje (4) overleden na aanrijding door automobilist zonder rijbewijs
Een 4-jarige jongen is gistermiddag om het leven gekomen bij een aanrijding met een auto in Hoogezand (Groningen). De bestuurder van het voertuig, een 18-jarige man zonder rijbewijs, is aangehouden en verhoord. -
Pakketbezorger reed twee keer over man (42) heen die hem aansprak op rijgedrag
De 19-jarige pakketbezorger Tarik O. uit Woerden is twee keer over de man heengereden die hem vorig jaar in Wijchen aansprak op zijn rijgedrag. O. reed het 42-jarige slachtoffer aan, hij werd een stuk meegesleurd op de motorkap. Toen hij onder de auto terechtkwam, zou de pakketbezorger de bus in z’n achteruit hebben gezet en nogmaals over de man heen zijn gereden. Het slachtoffer overleed op straat, voor de ogen van zijn vrouw.