Burgemeesters blijven met veel vragen zitten over avondklok
VideoDe voorzitters van de veiligheidsregio’s blijven met veel vragen zitten over de eventuele invoering van een avondklok. Maar als het kabinet die maatregel toch wil inzetten, moeten er niet teveel uitzonderingen worden gemaakt en moet het duidelijk zijn voor iedereen.
Delen per e-mail
Dat zei voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad na afloop van een gesprek met minister Ferd Grapperhaus (Justitie). De burgemeesters willen goed kunnen uitleggen waarom deze maatregel moet worden ingevoerd.
Het advies van het Outbreak Management Team (OMT) heeft volgens Bruls wel duidelijk gemaakt hoe snel de Britse coronavariant om zich heen slaat. ,,Er is echt wel iets aan de hand nu. We begrijpen dat er stevige extra maatregelen nodig zijn.” De burgemeesters zijn er volgens Bruls wel over verdeeld of de avondklok moet worden ingezet.
Grapperhaus zegt dat hij een goed gesprek heeft gehad met de burgemeesters, maar hij wil niet vooruitlopen op de maatregelen die zijn besproken. De minister beseft dat invoering van een avondklok een hele ingrijpende maatregel is. ,,We gaan er in het kabinet er verder over spreken.” Die vergadering staat vandaag om 09.00 uur gepland.
De burgemeesters hadden veel vragen vooral over de handhaving en de uitvoerbaarheid van een avondklok. Grapperhaus vindt dat daarover op een goede manier met de burgemeesters is gesproken en dat iedereen het erover eens is dat er iets moet gebeuren. De details over het maatregelenpakket worden woensdag tijdens een persconferentie om 13.00 uur bekendgemaakt.
De meeste burgemeesters stonden voorafgaand aan het Veiligheidsberaad in principe niet afwijzend tegenover een avondklok maar wilden eerst horen wat er in het OMT-advies stond.
Gereedschapskist is nog niet leeg
,,Als het kabinet laat zien dat de avondklok ons kan helpen sneller door dit proces heen te komen, dan ben ik voor”, zei burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam voorafgaand aan de vergadering van het beraad in Utrecht. Ook zijn collega Wouter Kolff van Dordrecht wilde ‘geen enkele maatregel uitsluiten’. ,,Maar ik wil wel eerst weten wat het effect van een avondklok is.”
Burgemeester Annemarie Penn-te Strake van Maastricht is voor een ‘stevige aanpak’. ,,Wij hebben niet veel mogelijkheden meer in het mandje.” Jan Lonink van Terneuzen moest nog overtuigd worden. Ook Jan van Zanen van Den Haag zit nog met ‘stevige vragen’.
Alleen Pieter Broertjes van Hilversum is bij voorbaat tegen. Hij vindt de maatregel niet proportioneel. ,,Een avondklok is niet goed voor het draagvlak. Het is ook niet nodig. De gereedschapskist is nog niet leeg.” Ook de handhaving is volgens hem een probleem. De politie Midden-Nederland heeft de regionale burgemeesters een brief geschreven waarin staat dat ze het ‘heel moeilijk vinden om hiervoor capaciteit vrij te krijgen'.
Moreel appel
Ik ga ervan uit dat het merendeel van de samenleving gezagsgetrouw is. Iedereen is in principe binnen. Als je buiten bent, heb je wat uit te leggen
Volgens de burgemeesters komt het vooral neer op een moreel appel aan de Nederlanders. Aboutaleb: ,,Ik ga ervan uit dat het merendeel van de samenleving gezagsgetrouw is. Iedereen is in principe binnen. Als je buiten bent, heb je wat uit te leggen.”
Woensdag beslist het demissionaire kabinet of de avondklok wordt ingevoerd. Aan het begin van de middag volgt een persconferentie (om 13.00 uur). Aansluitend zal de Tweede Kamer erover debatteren, vanaf 15.30 uur.
De avondklok zou volgens ingewijden gaan gelden tussen 20.30 uur ‘s avonds en 04.30 uur ‘s nachts. Wanneer de avondklok precies zal ingaan, is niet duidelijk, mogelijk al aan het einde van deze week. De voorbereidingen zijn al enige tijd in volle gang, onder meer bij de politie. Het verbod om ‘s avonds en ‘s nachts op straat te zijn, gaat waarschijnlijk duren tot het einde van de harde lockdown, dus tot 9 februari.
Mensen die op straat zijn tijdens de avondklok, kunnen naar verluidt een boete van 95 euro verwachten, gelijk aan overtredingen van andere coronaregels. Er komen ook uitzonderingen, zoals voor mensen die naar en van hun werk reizen als dat echt nodig is, of hun hond uitlaten, of in geval van calamiteiten.
Verschoven
Het Veiligheidsberaad zou maandagavond al vergaderen over de vraag of in Nederland een avondklok moet gaan gelden, maar de bijeenkomst werd een dag verschoven. ,,Omdat nog niet alle stukken beschikbaar waren die nodig zijn voor het overleg”, liet een woordvoerster weten.
De burgemeesters vroegen vorige week maandag om extra informatie, onder andere van het Outbreak Managment Team (OMT). Ze willen ‘een overtuigend antwoord’ op de vraag of een avondklok noodzakelijk is, aangezien het om ,,een heftige maatregel gaat die de vrijheid van inwoners ernstig inperkt”, zoals voorzitter van het Veiligheidsberaad, Hubert Bruls, het uitdrukt.
De 25 burgemeesters bespraken in Utrecht ook andere maatregelen die misschien nog genomen kunnen worden, zoals een visiteverbod en verplicht thuiswerken.
Zeer gevoelig
De avondklok ligt zeer gevoelig. Veel burgemeesters en politiebonden zien het niet zitten, omdat ze problemen met de handhaving voorzien. Maar door onder meer de voortdurend hoge besmettingsaantallen en de komst van de Britse variant lijkt er wat meer begrip voor de mogelijke invoering te ontstaan.
Bekijk hier al onze video’s over de lockdown:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Inwoners van Moskou mogen stemmen over de terugkeer van ‘Bloedige Felix’
De bewoners van Moskou kunnen vanaf donderdag een week stemmen over de vraag of het standbeeld van de stichter van de geheime dienst van de Sovjet-Unie moet terugkeren in het centrum van de stad. Het standbeeld van Felix Dzerzjinski (1877-1926) werd in 1991 door een woedende menigte neergehaald, maar is bewaard gebleven in en speciaal park vol met weggesleepte Sovjethelden. -
PREMIUM
Ondernemers houden horeca met kunst- en vliegwerk overeind: ‘Overleven is voor nu goed genoeg’
Meer dan vier maanden zijn zij al gesloten, en de gifbeker is nog niet leeg. Deze krant volgt elf horecazaken rond het Caterplein in Apeldoorn. Hoe overleven zij de winter, de crisis en de verveling? ,,Ik heb geen doel meer in mijn leven.’’ -
Grootste heroïnevondst ooit in Nederland: megalading verstopt tussen Himalayazout
ROTTERDAM/ETTEN-LEUR - Bij een controle in de Rotterdamse haven hebben het HARC-team en de Britse national Crime Agency ruim 1500 kilo heroïne onderschept. Het is de grootste heroïnevondst ooit in Nederland, zo is dinsdag bekendgemaakt. De straatwaarde van de lading drugs bedraagt 45 miljoen euro. -
Effect vaccineren zichtbaar: besmettingen in verpleeghuizen dalen
Het aantal coronabesmettingen in verpleeghuizen is flink afgenomen. Tijdens de piek in december lag het aantal besmettingen geregeld boven de 400 per dag. Afgelopen week lag het gemiddelde per dag op 90. Dinsdag werden slechts 45 nieuwe besmettingen vastgesteld, het laagste aantal sinds eind september. Daarmee wordt volgens het RIVM het effect zichtbaar van de vaccinaties. -
PREMIUM
Dit is waarom de Britse variant alle alarmbellen af laat gaan
Doorrekeningen met de Britse variant leveren zulke alarmerende cijfers op, dat langer afwachten met ingrijpen niet langer verantwoord wordt geacht. Als er nu niets gebeurt, dreigt een oncontroleerbare uitbraak. In april kunnen dan meer dan 50.000 mensen per dag besmet raken, tien keer zoveel als nu.
-
video
Tweede Kamer morrend akkoord met ‘willekeurige’ versoepelingen kabinet
De kleine versoepelingen van het kabinet kunnen rekenen op een Kamermeerderheid, maar verder klonk er tijdens een coronadebat weinig applaus voor de besluiten. -
Coronavirus
TERUGLEZEN | VK overweegt geldbedrag bij positieve test, Israël vaccineert 224.000 mensen in één dag
De Britse autoriteiten overwegen mensen te gaan betalen als ze positief testen op het coronavirus. Het zou gaan om een bedrag van 500 pond (562 euro), berichten Britse media. Zo moeten burgers in Engeland worden aangemoedigd om zich te laten testen als ze klachten hebben. Dit blog is inmiddels afgesloten. -
PREMIUM
Sekswerkers komen met ‘peepshow op wielen’ naar Den Haag: ‘We worden behandeld als kleuters’
Vanaf volgende week mogen we weer naar de schoonheidsspecialist en naar de kapper, maar sekswerkers zijn uitgezonderd van de versoepelde coronamaatregelen. Zij protesteren dinsdag in Den Haag tegen de beslissing van het kabinet om sekswerk als contactberoep uit te sluiten.