Het JBZ had extra controles ingevoerd. In de bezoekershal vragenmedewerkers naar verkoudheidsklachten. Als die er zijn is een mondkapje verplicht.
Volledig scherm
Het JBZ had extra controles ingevoerd. In de bezoekershal vragenmedewerkers naar verkoudheidsklachten. Als die er zijn is een mondkapje verplicht. © Paul Roovers/BD

JBZ Den Bosch gaat op slot voor bezoekers

DEN BOSCH - Het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch laat vanaf donderdagochtend 26 maart geen bezoekers meer toe. Een ingrijpende beslissing, maar nodig om de risico's op verspreiding van het coronavirus verder te beperken, aldus het ziekenhuis.

Het bezoekverbod geldt in principe voor alle afdelingen. Er zijn slechts een paar uitzonderingen mogelijk, na overleg met de afdeling of behandelaar. ,,Onder meer voor de kinderafdeling en als mensen moeten waken",  aldus woordvoerster Saskia Byvanck.

Extra controles bezoekers

Het JBZ had deze week al extra controles ingevoerd voor alle mensen die het ziekenhuis bezoeken, uitgezonderd medewerkers. Bij de ingang  moeten mensen vragen beantwoorden over  ziekteverschijnselen als hoesten en keelpijn. Wie die klachten heeft mag alleen nog maar naar binnen met een mondkapje.

Het ziekenhuis had daartoe al besloten omdat in wachtkamers soms nog te veel hoestende en kuchende mensen zaten. ,,Dat risico vonden we te groot voor andere bezoekers en we willen zuinig zijn op onze medewerkers", aldus een woordvoerster. 

Niet ontnemen wat ze lief is

Quote

Vervelende maatregel, maar corona is ook een heel vervelende ziekte

Saskia Byvanck, JBZ

In het dagelijkse crisisoverleg van het ziekenhuis was de maatregel om bezoekers helemaal buiten de deur te houden al besproken. Maar tot woensdagmiddag was daartoe nog niet besloten ‘omdat het niet wenselijk en menselijk werd geacht’:  ,,Corona is een ingrijpende ziekte en het allerlaatste wat we de patiënten willen ontnemen is dat ze lief is.”

Geen bezoek meer, tenzij

Maar woensdagmiddag laat besloot het ziekenhuis dan toch om vrijwel alle bezoekers vanaf 26 maart te weren. ,,We gaan de maatregel donderdagochtend invoeren vanaf 08.00 uur. Geen bezoek meer, tenzij. Het is een heel vervelende maatregel, maar corona is ook een heel vervelende ziekte. Juist ook omdat je afgesloten wordt van alles wat je lief is. Maar we willen koste wat kost voorkomen dat het virus zich verder verspreidt.”

Speciale huiskamer waken

Voor familieleden die willen waken gaat het JBZ een speciale huiskamer inrichten die dag en nacht open is. Die komt vanaf vrijdag op de boulevard op de plek waar nu het informatiecentrum is

In samenwerking met indebuurt Den Bosch