Pfizer levert 40 miljoen coronavaccins aan arme landen, tegen kostprijs
De Amerikaanse farmaceut Pfizer levert dit jaar 40 miljoen doses van het Pfizer-BioNTech-coronavaccin aan het wereldwijde Covax-programma, een internationaal samenwerkingsverband van landen, bedrijven, organisaties en filantropen dat probeert ook armere landen van vaccins te voorzien.
Delen per e-mail
Pfizer-topman Albert Bourla beloofde vanavond op een persconferentie van wereldgezondheidsorganisatie WHO dat zijn bedrijf de doses, goed voor de vaccinatie van 20 miljoen mensen, tegen kostprijs zal leveren. Eerder deze week uitte WHO-directeur Tedros Ghebreyesus kritiek op de vaccinontwikkelaars, omdat ze er volgens hem op uit waren om winst te maken tijdens de pandemie, en vooral vaccins verkochten aan rijke landen.
De 40 miljoen doses, die vooral naar mensen in de gezondheidszorg zouden moeten gaan, zijn overigens maar een kleine druppel op een gloeiende plaat. Covax wil dit jaar 2 miljard coronavaccins leveren aan armere landen, die zelf vaak geen budget hebben om genoeg vaccins te kopen. Daarmee zou 27 procent van de bevolking van die landen kunnen worden ingeënt. Eerder zegden de farmaceuten AstraZeneca en Johnson&Johnson hun medewerking aan het programma al toe.
AstraZeneca: 150 miljoen
Van het vaccin van AstraZeneca, dat in de EU en dus ook Nederland nog niet is goedgekeurd, zullen waarschijnlijk dit kwartaal al bijna 150 miljoen doses beschikbaar komen. Dat gebeurt op basis van noodgebruik, toegestaan door de WHO, die daarover in februari een beslissing zal nemen.
,,De snelle en eerlijke verspreiding is niet alleen een morele verplichting, maar het is ook een noodzaak als het gaat om de volksgezondheid en economie”, zei WHO-baas Ghebreyesus. ,,De overeenkomst met Pfizer helpt COVAX om levens te redden, gezondheidssystemen te stabiliseren en de wereldwijde economie te herstellen.”
Verenigde Staten
Ghebreyesus had ook een bijzonder woordje in petto voor de Verenigde Staten, dat deze week na de beëdiging van Joe Biden als president bekend maakte de WHO trouw te blijven. De WHO-directeur bedankt vice-president Kamala Harris, met wie hij al kort na de inauguratie al sprak en ‘my brother’ Anthony Fauci, de belangrijkste gezondheidsadviseur van de Amerikaanse regering.
Bidens voorganger Donald Trump wilde vorig jaar juist afscheid nemen van de wereldgezondheidsorganisatie, die in zijn ogen niet transparant was en aan de leiband van China liep. De VS is van oudsher een belangrijke donateur van de WHO.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMVIDEO
Bevolking in armere landen pas in 2024 volledig ingeënt: ‘Eerder gaat corona niet weg’
De mondiale vaccinatie tegen het coronavirus is een gigaklus die tot 2024 kan duren. Unicef speelt hierin een belangrijke rol. ,,We staan aan de vooravond van de grootste operatie uit onze geschiedenis." -
Live in gesprek met Kees van der Staaij (SGP): stel nu je vraag
Vandaag komt SGP-lijsttrekker Kees van der Staaij langs op onze redactie. Van 16 tot 17 uur gaat hij live in gesprek over de komende Tweede Kamerverkiezingen. En jij kunt meedoen! -
Gaykrant kaapt billboard-actie huwelijkse trouw van SGP
Een billboardactie voor huwelijkse trouw van de SGP krijgt een andere wending. De christelijke partij vroeg mensen te stemmen op drie mogelijke billboards die verwijzen naar drie websites. Maar de partij vergat twee van die drie domeinnamen te registreren, ontdekte de Gaykrant. En nu verwijst de koploper van de onlinestemming, onelifestand.nl, naar het onlineplatform voor lhbti’s. -
Podcast: Massahysterie bij Viruswaarheid, een onbetrouwbare overheid en de arrogantie van Hoekstra
Wel een avondklok, geen avondklok, toch een avondklok. Protestgroep Viruswaarheid beleefde een knotsgekke week, en met hen heel Nederland. Bliksemsnel werd er een nieuwe spoedwet gemaakt, maar wat zegt dat over de betrouwbaarheid van de overheid? En wat gebeurt er als het kabinet afspraken niet nakomt? In Zeeland weten ze daar meer van, want daar zou een marinierskazerne komen, maar die kwam niet. De verkiezingscampagne kent daarnaast de eerste blunderaar met een schaatsende Wopke Hoekstra. -
Kabinet moet schoolbesluit nemen: volledige heropening ligt lastig
Als middelbare scholen 1 maart weer open kunnen, gebeurt dat niet op de oude vertrouwde manier. Afstand houden moet, dus gesplitst onderwijs ligt voor de hand, melden betrokkenen.
-
VIDEO
Ouwehand: ‘Nu we opgesloten zitten door corona gaan mensen anders naar dierentuinen kijken’
Lijsttrekker Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren denkt dat Nederlanders door corona anders naar dierentuinen zullen kijken. ,,Door corona hebben mensen gemerkt dat het vervelend is om opgesloten te zitten”, zei ze vanmiddag tijdens De Lijsttrekkers. -
Vanaf mei coronaprik bij diabetes en astma, nog ziekere mensen al volgende week aan de beurt
Eén miljoen mensen met een medische aandoening zoals diabetes of astma krijgen vanaf begin mei een uitnodiging voor een coronavaccinatie. Dat staat in de brief die minister De Jonge (Volksgezondheid) vanavond naar de Tweede Kamer zal sturen, melden ingewijden. -
2
Dit overweegt het kabinet: meer sport voor jongeren, extra contactberoepen open
Het kabinet overweegt de sportregels voor jongvolwassenen te versoepelen. Ook wordt er bekeken of naast de kappers meer contactberoepen weer kunnen worden toegestaan, melden meerdere Haagse bronnen.