Zo'n 20 procent van de Nederlandse bevolking heeft last van hooikoorts.
Volledig scherm
Zo'n 20 procent van de Nederlandse bevolking heeft last van hooikoorts. © ANP XTRA

Snotteren, hoofdpijn, niezen en verstopte neus: het hooikoortsseizoen breekt aan

Juist nu we allemaal extra beducht moeten zijn op hoesten en niezen (in de elleboog!), breekt het hooikoortsseizoen aan. Dat betekent nog meer niesbuien voor een deel van de bevolking.

Hooikoorts, Pollinosis zoals de medische aanduiding luidt, is een allergische reactie op stuifmeel, pollen van planten en bomen die door de wind worden verspreid. Noch met hooi, noch met koorts heeft hooikoorts iets te maken. De enige referentie is het hooi, waar mensen in dit seizoen last van hebben. Ongeveer 20 procent van de bevolking heeft last van hooikoorts.

Eczeem en brandende ogen

Koorts is doorgaans geen symptoom. Brandende ogen, niezen, verstopte neus, -oren en -holtes zijn dat wel. Net als hoofdpijn, vermoeidheid, rode ogen, eczeem en enkele andere nare bijverschijnselen als astma, maagklachten en gevoeligheid voor licht.

Quote

Na een levenlang snotteren en tranen kun je na je 55ste ineens klachten­vrij zijn. Garanties zijn er helaas niet

In veel gevallen ontstaat hooikoorts met allergieën, langzaam en in opbouwende mate. Tussen je 8ste en 25ste levensjaar komt het tot uiting. Ben je inmiddels de 40 gepasseerd en heb je geen idee wat het is, dan ontspring je waarschijnlijk de dans. De mate waarin mensen last hebben van hooikoorts, neemt meestal af bij het ouder worden. Na een levenlang snotteren en tranen kun je na je 55ste ineens klachtenvrij zijn. Garanties zijn er helaas niet.

Bij de drogist zijn tal van receptvrije middeltjes te koop. In veel gevallen is het een kwestie van uitproberen en hopen dat een van de middeltjes effect heeft. Neussprays, veel gebruikt, remmen het vrijkomen van de antistoffen op pollen. Soms biedt een gang naar de huisarts uitkomst.

Berkenbomen

Nu hebben vooral de mensen met een allergie voor berkenbomen veel last. Na de afgelopen natte periode, maken deze bomen in zonnige en droge omstandigheden volop pollen aan. Mensen die last hebben van grassen en kruiden, hebben het nu iets rustiger. In een filmpje op Buienradar.nl tipt weerman Maurice een opmerkelijk huis-tuin-en-keukenmiddeltje. In pissebedden schijnt een stofje te zitten dat hooikoorts onderdrukt.

Buienradar.nl met een overzicht van (te verwachte) pollenoverlast. Pollennieuws.nl geeft naast het overzicht nog tal van adviezen.

  1. Coronanieuws samengevat: dit gebeurde er dinsdag in Brabant
    PREMIUM
    Overzicht

    Corona­nieuws samengevat: dit gebeurde er dinsdag in Brabant

    Er lijkt voorzichtig een positieve ontwikkeling over het coronavirus te melden: Brabant lijkt over de piek van het aantal ziekenhuisopnamen heen. Wel komt nog altijd meer dan een kwart van de besmette Nederlanders uit Brabant. Ook komt er steun voor bedrijven door de overheid. Vanavond gaf minister-president Rutte een persconferentie over de coronamaatregelen, die zijn verlengd tot en met 28 april. Een overzicht van het belangrijkste coronanieuws vind je hieronder.