Volledig scherm
De trekkers staan keurig voor het provinciehuis geparkeerd. © Chris van Mersbergen/BD

Boeren met trekkers naar provinciehuis: 'Van den Hout maakt alle boeren koud'

DEN BOSCH - Honderden mensen protesteren vrijdag bij het provinciehuis voor of tegen de plannen voor de veehouderij. Meerdere Brabantse boeren met hun tractor naar Den Bosch gekomen, om hun tegenstem te laten horen. Maar er zijn ook veel voorstanders. 

De boeren hebben borden meegenomen met leuzen als 'Brabantse boeren geen toekomst' en 'Van den Hout maakt alle boeren koud', verwijzend naar provinciebestuurder Johan van den Hout, die groot voorstander is van strengere milieu-eisen voor boerderijen. 

In het provinciehuis wordt vrijdag onder andere gedebatteerd over het plan om strengere stikstofregels al in 2022 in te voeren. Veel te snel, vinden de boeren. Uit onderzoek bleek eerder al dat honderden boeren zullen stoppen als de regels worden doorgevoerd. Maar boeren horen bij Brabant, stellen zij. 

Toeschouwers kunnen het debat buiten bij het provinciehuis volgen op een groot scherm. Ook onze verslaggevers volgen het debat, live vanuit de zaal

ZIE OOK: Debat veehouderij: hier draait het vandaag om

Voorstanders

Ook voorstanders van de strengere regels laten hun stem horen bij het provinciehuis. Zij hopen dat vrijdag wordt ingestemd met de plannen. ,,Eindelijk komt er een rem op de veestapel'', zeiden ze donderdagmiddag, toen ze ze al begonnen met hun actie.