Volledig scherm
Cees en Lisette de Laat vormden tien jaar lang het gezicht van Den Boogaard. © Paul Spapens

Cees de Laat over ontslag bij dorpshuis Moergestel: 'Ik voel me respectloos behandeld'

MOERGESTEL - Cees de Laat zette woensdagochtend in Moergestel zijn telefoon uit: ,,Hij ontplofte bijna." Allemaal Moergestelnaren die er niet over uit konden dat de man achter Den Boogaard, hun dorpshuis, zijn ontslag had gekregen.

De Laat kreeg dinsdag de onheilstijding van Ruud van Eeten, directeur van Cultuurcentra Oisterwijk Moergestel, waaronder ook Tiliander in Oisterwijk valt. Van Eeten zelf wil inhoudelijk zijn beweegredenen niet toelichten. Hij geeft ook geen antwoord op de vraag of er nu een vacature komt.

,,Ik voel me respectloos behandeld", zegt De Laat. ,,Tien jaar lang ben ik voor Moergestel in de weer geweest."

Als een donderslag bij heldere hemel kwam het ontslag echter niet. ,,Er speelden al een tijd meningsverschillen, maar daar kan ik niet op ingaan. Eerst maar eens met mijn advocaat de zaak doorspreken."

De Laat wil wel kwijt dat de koers die Van Eeten voor Den Boogaard heeft uitgezet niet de zijne is. ,,Ik heb het gevoel dat Den Boogaard voor hem een blok aan het been is. Het mag hier vooral niks kosten. Professionele voorstellingen hebben we al niet meer. Het moet vooral commercieel. De verenigingen en de vrijwilligers houden het hier draaiende, maar ik ben bang dat Moergestel op termijn zijn gemeenschapshuis gaat verliezen."

Den Boogaard heeft twee fulltime medewerkers op de loonlijst staan: De Laat en zijn vrouw Lisette. Die laatste heeft haar ontslag niet gekregen. ,,Maar het is zo voor haar natuurlijk niet werkzaam", aldus Cees de Laat. 

Visie Van Eeten

Desgevraagd weidt Van Eeten per mail wel uit over de visie die hij op Tiliander en Den Boogaard heeft: ,,Den Boogaard is een gemeenschapshuis met een podiumfunctie. Een wijkcentrum dat goed functioneert. Zo is het in 2007 ook neergezet, in nauwe samenwerking met de Senioren Vereniging Moergestel. De programmering, zoals die vroeger was in Den Boogaard, trok weinig tot geen bezoekers uit Moergestel. Derhalve is het financieel niet haalbaar daar professioneel aanbod neer te zetten. Gezien het feit dat Moergestel gemeente Oisterwijk is, is één podium binnen de gemeentegrenzen meer dan voldoende."

,,Dat neemt niet weg dat incidenteel, zoals nu met WieKentKunst en ons jubileum, er wel professioneel aanbod wordt geprogrammeerd. Tiliander daarentegen is van het begin ook ingezet als theater. Deze functie hebben we gekoppeld aan de andere twee kerntaken, amateurkunst en sociaal-maatschappelijke activiteiten. Ook in Tiliander is het aanbod daarom verkleind."

Overigens heeft Van Eeten sinds zijn aantreden op 1 januari 2016 ook bij Tiliander de bezem door zijn personeel gehaald. Helga Nagel was de laatste in een rij van drie die haar congé kreeg: ,,Wij waren oude garde. Hij heeft van meet af aan niet veel met ons op gehad. Hij heeft ons alleen gebruikt."

Lees hieronder verder

Na de PGB heeft ook Algemeen Belang zich over het ontslag geuit. Raadsleden Ruud van de Ven en Jan Jonkers zeggen 'zeer ontstemd' te zijn. Ze willen opheldering van het college, 'ook ten opzichte van de vele vrijwilligers die Cees op handen droegen'.

Volgens Algemeen Belang heeft zij al eerder haar teleurstelling uitgesproken over de samenstelling van het bestuur van Cultuurcentra Oisterwijk Moergestel. Er zou gebrek zijn aan 'lokale kennis en eigenheid'. Voorzitter van COM is hoogleraar Sylvester Eijffinger.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Tilburg e.o.