Volledig scherm
Jan Willem Poot, oprichter en voorzitter raad van bestuur Yes We Can Clinics. © Jeroen van Eijndhoven / Beeld We

'Je spreekt met Jan Willem, ik ga dood, help me!'

DEPRESSIEHILVARENBEEK - Jan Willem Poot weet wat het is, als het leven vooral lijden is,  een last. Hij heeft zelf een verslavingsverleden.  In 2010 richtte hij Yes We Can Clinics op. De kliniek voor jongeren van 13 tot en met 23 jaar zit in Hilvarenbeek.

Hier worden jongeren behandeld voor een verslaving, complexe gedragsstoornissen of problematisch gedrag. Jan Willem Poot, hij woont nu in Den Bosch, groeide op met een moeder en een stiefvader. ,,Thuis heerste een onveilige situatie. Ik wilde er zo min mogelijk zijn, vluchtte in blowen en gokken.” 

,,Na een tijdje hielp dat niet meer voldoende om mijn geest af te leiden van mijn problemen. Ik was 18 toen ik aan de alcohol en de cocaïne ging. Een jaar later was ik alles kwijt. Ik had geen contact meer met familie, vrienden, ik was volkomen geïsoleerd. Zat zwaar ellendig op een kamertje in Den Haag. Ik heb heel hulpverlenend Nederland afgelopen, psychologen, psychiaters, opnames. Niets hielp.” 

Onveiliger dan op straat

,,Ik wist dat ik een probleem had, maar dat was op een rare manier ergens ook vertrouwd. Ik had geen idee hoe het leven er uit zou zien zonder die problemen. Ik wist niet wat er aan de andere kant was. ” Die onzekerheid en het idee dat hij toch niet geholpen kon worden, maakte dat hij er niet vol voor ging, dat hij geen reden zag om keihard aan zijn herstel te werken. 

Jan Willem versleet heel wat klinieken. En kwam er steeds een beetje slechter uit. ,,Ik had het gevoel dat ik keer op keer faalde, omdat het maar niet beter ging met me.” Intussen zag hij er veel te veel: ,,Machtsmisbruik, intimidatie, drugsgebruik dat tijdens opnames gewoon door kon gaan, meiden die seksueel werden misbruikt. Het was er onveiliger dan op straat.”

Zelfmoordgedachten

Er slopen zelfmoordgedachten in zijn hoofd. Hij deed pogingen zich van het leven te beroven. Ergens op de valreep gaf iemand hem een telefoonnummer, van een kliniek in Schotland. Hij belde: ‘Je spreekt met Jan Willem, ik ga dood, help me!’. En dat hebben ze daar gedaan.  ,,Vanaf de eerste minuut voelde ik me op mijn gemak, begrepen. Ik kreeg het idee: misschien ben ik toch wel een gewoon mens.”

En voor het eerst hoefde hij niet alwéér meteen zijn verhaal te doen. ,,Ik mocht eerst luisteren naar de verhalen van een ander, naar hoe zij uit haar problemen gekomen was. Hoe fantastisch haar leven nu is. Voor het eerst keek ik voorbij mijn ellende, besefte ik wat daar achter lag, en kon ik er eindelijk voor knokken.” Na zes maanden kwam Jan Willem Poot uit de kliniek. Dat was in 2005. ,,Sindsdien heb ik een mooi leven, ben ik gelukkig.” 

Warmte en liefde

Toen hij zijn kliniek begon, nam hij zijn eigen ervaringen mee. Samen met andere deskundigen ontwikkelde hij een therapie speciaal op jongeren gericht. Ook bij Yes We Can Clinics helpen ervaringsdeskundigen de jongeren, onder meer door hun ervaringen te delen. 

,,We overladen de jongeren met warmte en liefde. En als ze er klaar voor zijn, als er vertrouwen is, confronteren we hen met hun gedrag, en gaan we daaraan werken. Maar die verbinding moet er eerst zijn, zonder vertrouwen helpt geen enkele therapie. Het gaat om de balans tussen een warme hand en de harde confrontatie. Voordat ik in Schotland terecht kwam was mij vooral óf het een óf het ander geboden, dat werkt simpelweg niet.”

De Cijfers

De resultaten van Yes we Can Clinics zijn hoopgevend.

Op de ranglijst van de onafhankelijke stichting Benchmark Geestelijke Gezondheids Zorg staat de kliniek op de vierde positie van in totaal 130 ggz-instellingen. Het gaat dan om de effectiviteit van de behandeling.

Onderzoeksbureau Quelsa deed vorig jaar juni en juli onderzoek onder jongeren nadat zij zes maanden, een jaar of twee jaar uit de kliniek waren. Daaruit blijkt dat 72 procent van de jongeren na de behandeling geen specialistische ggz-zorg meer nodig heeft, 89 procent is nagenoeg hersteld, 11 procent heeft te kampen met een terugval. 

Van de behandelde jongeren zegt 96 procent het leven beter aan te kunnen, 83 procent gaat naar school of heeft werk. De jongeren geven hun leven gemiddeld een rapportcijfer van 7,2. Dit stijgt nog naarmate jongeren langer uit de kliniek zijn.

Op de vergelijkingssite Zorgkaart Nederland wordt Yes We Can Clinics met een 8,6 gewaardeerd, 99 procent beveelt de kliniek aan.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Tilburg e.o.